Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε εκλογική περιδίνηση βρίσκεται το πολιτικό προσωπικό της χώρας, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου ως προς τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει, όπως όλα δείχνουν, αμετάβλητος. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα οι τόνοι είναι υψηλοί, τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσο και στο εσωτερικό της δικομματικής, ενώ οι δηλώσεις στελεχών, όπως του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα που ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς τον κ. Σαμαρά προκειμένου να εξευρεθούν οι 180 για την εκλογή Προέδρου, ενισχύουν το κλίμα ρευστότητας.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι χθες η κ. Σ. Βούλτεψη αναγκάστηκε να διαψεύσει σενάρια για εκλογές εντός Νοεμβρίου, ενώ ο κ. Μ. Βορίδης αναγνώρισε πως «όσο δεν λύνεται το ζήτημα αυτό, στο μυαλό όλων μας -πολιτών, επιχειρήσεων, για όποιον έχει πολιτικό ενδιαφέρον- υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών, υπ’ αυτή την έννοια οι εκλογές είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη».

Σε επίπεδο κορυφής, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν μετά το μεσημέρι προκειμένου να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Συναντώνται στον απόηχο της έντονης αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ στην αναφορά Σαμαρά, από τη Χαλκιδική, ότι η Ν.Δ. είναι η δημοκρατική παράταξη. Η άμεση αυτή αιχμή προς τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο αντιμετωπίστηκε ως «unfair» από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπενθύμισε στον πρωθυπουργό την περίοδο των «Ζαππείων». Από την πλευρά του Μαξίμου σημειωνόταν πως «η στάση του ΠΑΣΟΚ να αυτοχαρακτηρίζεται, αυτό και μόνον, ως δημοκρατική παράταξη είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη Ν.Δ. που εμπέδωσε τη δημοκρατία στη χώρα». Η αντιπαράθεση σαφώς υπερβαίνει τις «δημοκρατικές ευαισθησίες» των δύο μερών και αποτυπώνει τη βούλησή τους να λάβουν θέσεις μάχης ενόψει του ενδεχομένου των εκλογών. Η μεν Ν.Δ. επιδιώκει να καταστεί η προφανής επιλογή για τον αστικό, μετριοπαθή χώρο αντλώντας ψηφοφόρους και από το Κέντρο, το δε ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποτρέψει να καταστεί πλήρες παρακολούθημα της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα εντείνονται και οι καθημερινές αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών και υπουργών, ενώ είναι πλέον ορατές οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες των πρωταγωνιστών. Χθες, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, ο – ερχόμενος στη Β΄ Αθήνας- Ν. Δένδιας, αλλά και ο κ. Ανδ. Παπαμιμίκος έβαλλαν κατά του κ. Αργ. Ντινόπουλου, σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης. Την ίδια ώρα, ο επίσης εκλεγόμενος στη Β΄ Αθήνας Γερ. Γιακουμάτος έριχνε νέα βέλη προς την πλευρά Χατζηδάκη για τη ρύθμιση στο φρέσκο γάλα. Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. εκφράζεται η ανησυχία ότι η επιστροφή της Βουλής σε Ολομέλεια θα οδηγήσει σε μπαράζ διαφοροποιήσεων από τους βουλευτές, ενόψει του ενδεχομένου εκλογών. Ούτως ή άλλως, το κλίμα και στη Χαλκιδική, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Ν.Δ., απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί ενθουσιώδες. Στα σχέδια του κ. Σαμαρά είναι η διεξαγωγή συνεδρίασης της Κ.Ο., ενώ πολλά θα κριθούν από το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού το προσεχές Σάββατο, στην κεντρική εκδήλωση για την 40ή επέτειο ίδρυσης της Ν.Δ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή