Γαλλία: Μετατόπιση προς τη Δεξιά

Γαλλία: Μετατόπιση προς τη Δεξιά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Γροθιά στο σαγόνι» του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε ο γαλλικός Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για τη Γερουσία της χώρας, με τη Δεξιά να ελέγχει εκ νέου το σώμα και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να εκλέγει για πρώτη φορά δύο γερουσιαστές.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκλογική αποτυχία των Σοσιαλιστών για το 2014, ύστερα από τις δημοτικές του Μαρτίου και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. «Η νίκη μας αποτελεί σημάδι ανακατάληψης, ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική μας οικογένεια», έλεγε χθες ο γενικός γραμματέας του κεντροδεξιού UMP, Λικ Σατέλ.

190 έδρες

Η Δεξιά εξασφαλίζει έτσι 190 έδρες, από τις 348 της Γερουσίας, ενώ τα αποτελέσματα των υπερπόντιων κτήσεων (Γουιάνα, Σεν Μαρτέν και Γαλλική Πολυνησία) αναμένονταν αργά χθες το βράδυ. Η Αριστερά εξέλεξε 158 γερουσιαστές. Για την ήττα αυτή της Κεντροαριστεράς ευθύνεται το κακό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, καθώς τους γερουσιαστές αναδεικνύουν σε ποσοστό 96% οι ψήφοι των δημοτικών αρχόντων.

Η εκλογική επέλαση της Δεξιάς ευνοήθηκε, όμως, και από την απογοήτευση των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση Βαλς και κυρίως από την οργή των δημοτικών αρχόντων για τις δραστικές περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων στους δήμους, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των σχολικών ωραρίων, την επαναχάραξη των περιφερειών και τη συγχώνευση νομών, που έχει ανακοινωθεί για το 2020. Οι εκλογές της Κυριακής υπήρξαν, ωστόσο, ιστορικές χάρη στην εκλογή δύο γερουσιαστών του Εθνικού Μετώπου.

Πρόκειται για τον Στεφάν Ραβιέ, δήμαρχο του 7ου διαμερίσματος της Μασσαλίας και τον Νταβίντ Ρασλίν, δήμαρχο της πόλης Φρεζούς στην Προβηγκία. Ο 26χρονος Ρασλίν θα γίνει ο «Βενιαμίν» της Γερουσίας.

Υποβάθμισε τη νίκη

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, υποβάθμισε τη νίκη της Δεξιάς λέγοντας: «Η Αριστερά αντιστάθηκε καλύτερα από ό,τι στις δημοτικές εκλογές. Δεν υπήρξε γαλάζιο κύμα στη Γερουσία».

Τις εκτιμήσεις του κ. Καμπαντελίς επιβεβαιώνει η νίκη Κεντροαριστερών υποψηφίων σε παραδοσιακά προπύργια της γαλλικής Αριστεράς, όπως το Καλβαντός, η Σομ και το Βοκλίζ.

Ταπεινωτική ήττα υπέστησαν, όμως, ορισμένα πάλαι ποτέ προβεβλημένα στελέχη σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως η Αν-Μαρί Εσκοφιέ, πρώην υφυπουργός Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, και ο Τιερί Ρεπαντέν, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην ίδια κυβέρνηση.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη συμβολική της σημασία, η μετατόπιση αυτή της Γερουσίας προς τα δεξιά δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην άσκηση της εξουσίας, καθώς η Εθνοσυνέλευση είναι εκείνη που έχει την τελευταία λέξη στη νομοθετική διαδικασία. Παρά ταύτα, η Γερουσία έχει την ικανότητα να δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο, καθώς δύναται να αρνηθεί να υπογράψει νομοσχέδια, απαιτώντας την τροποποίησή τους.

Ακόμη και αν η Αριστερά εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Γερουσία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βαλς δεν θα μπορούσε να ελπίζει στη σύμφωνη γνώμη των γερουσιαστών του Αριστερού Μετώπου σε νομοσχέδια γύρω από οικονομικά ή κοινωνικά ζητήματα.

Η αντιπολίτευση, όμως, θα επιδιώξει τώρα την πρώτη της αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, μόλις η νέα Ολομέλεια της Γερουσίας συνέλθει για να συζητήσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των περιφερειών της χώρας. Την παρουσία τους ενίσχυσαν οι γυναίκες στη νέα Γερουσία, με 87 γυναίκες γερουσιαστές (ποσοστό 25%) έναντι 261 ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή