ΠΑΣΟΚ: όροι από Θ. Μωραΐτη ενόψει της προεδρικής εκλογής

ΠΑΣΟΚ: όροι από Θ. Μωραΐτη ενόψει της προεδρικής εκλογής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανείς γίνονται πλέον οι ρωγμές στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Χθες ο κ. Θ. Μωραΐτης, αφού έθεσε εκ νέου ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι η ψήφος του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη λέγοντας (Real) ότι «η εκλογή Προέδρου δεν μπορεί να αποτελέσει απλώς σύμφωνο κυβερνητικής επιβίωσης και διάσωσης για κάποιους». Η στάση του κ. Μωραΐτη, ο οποίος και το Σάββατο είχε πει σε συνέντευξή του (Ελευθεροτυπία) ότι «η παράταση του βίου της κυβέρνησης με την εκλογή Προέδρου δεν είναι λευκή επιταγή», δεν σχολιάζεται από τη Χαρ. Τρικούπη, η οποία επιχειρεί να τηρήσει χαμηλούς τόνους.

Ωστόσο είναι σαφές ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υφίσταται ανησυχία, καθώς η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κεντρική στρατηγική που έχει χαράξει ο κ. Βενιζέλος. Εναλλακτικό τρόπο ανάδειξης ΠτΔ είχε προτείνει το Σάββατο και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ζήτησε να υπάρξει κοινή συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων για προκήρυξη πρόωρων εκλογών έξι μήνες πριν από την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους, αφού προηγουμένως έχουν αναδείξει από κοινού Πρόεδρο.

Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε χθες από τις ΗΠΑ και αυτές τις ημέρες θα επιχειρήσει να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο των ενδοκομματικών πρωτοβουλιών, μετά 10 ημέρες απουσίας. Θα πρέπει να συναντηθεί με επικεφαλής πρωτοβουλιών και κινήσεων αλλά και με μεμονωμένες προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες μορφοποίησης του από μήνες αναγγελθέντος συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Παρά τις δυσκολίες, φαίνεται ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία περί της αναγκαιότητας να ιδρυθεί ένας φορέας-ομπρέλα, στον οποίο θα έχουν χώρο όσο περισσότερες οντότητες της Κεντροαριστεράς είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν.

Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα της Χαρ. Τρικούπη εξακολουθεί να δέχεται σφοδρή κριτική από παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος επιτέθηκε χθες στον κ. Βενιζέλο λέγοντας (Στο Κόκκινο 105,5) ότι η «σημερινή ηγεσία» ευθύνεται για τη μείωση των ποσοστών του κόμματος ενώ -και αυτός, ύστερα από σειρά άλλων στελεχών- τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έκανε λόγο για την ανάγκη μιας διακυβέρνησης «με στόχο προοδευτικές λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή