Η ατζέντα για τα θέματα της Υγείας

Η ατζέντα για τα θέματα της Υγείας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξέλιξη της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο κλινικός έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές και η αγορά των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αναφορικά με τις δαπάνες για την Υγεία, η ελληνική πλευρά έχει να επιδείξει τα μέτρα που έλαβε τον Αύγουστο για τις διαγνωστικές εξετάσεις και, συγκεκριμένα, τη θέσπιση μηνιαίου πλαφόν δαπάνης ανά περιφέρεια και ανά πάροχο, τις κατευθυντήριες οδηγίες και το αριθμητικό όριο στον αριθμό των εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, στα «θετικά» που θα παρουσιαστούν είναι οι εντός στόχων επιδόσεις του Σεπτεμβρίου -μηνιαίος στόχος είναι τα 141 εκατ. ευρώ-, κατά τον οποίο εφαρμόστηκε τελικά το πλαφόν δαπάνης ανά γιατρό («ξεπάγωσε» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας). Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την υγεία, μέσα στο γενικό πλαίσιο του προϋπολογισμού, με το σκεπτικό ότι είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ειδικά για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα και το κατά πόσο λειτούργησε ο ανταγωνισμός με την απελευθέρωση της τιμής τους ή θα πρέπει να «ανοίξουν» τα σημεία πώλησής τους και εκτός φαρμακείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει η σχετική συζήτηση να επαναληφθεί στο τέλος του έτος. Τα αποτελέσματα της μελέτης για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ήδη αποσταλεί στους εκπροσώπους της τρόικας και κατά πληροφορίες δείχνουν μείωση τιμών στα ακριβά σκευάσματα και στασιμότητα στα φθηνότερα.

Συνολικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Βορίδης (MEGA), το υπουργείο Υγείας θα αξιολογηθεί για την πορεία υλοποίησης περίπου 15 δράσεων-δεσμεύσεων, αλλά και άλλων 25 παρεμβάσεων «μακράς διάρκειας». Μεταξύ των πρώτων είναι η έναρξη των κλινικών ελέγχων (clinical auditing) σε πραγματικό χρόνο σε ιδιωτικές κλινικές, η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία στο 50% (όγκος) και η δημιουργία μηχανισμού χρέωσης για τους αλλοδαπούς ασφαλισμένους στο ΕΣΥ. Οι «διαρκείς» παρεμβάσεις αφορούν κυρίως τη μεθοδολογική παρατήρηση του κόστους των φαρμάκων, εξετάσεων, των δαπανών νοσοκομείων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή