Γκρέμισαν άγαλμα του Λένιν στην Ουκρανία

Γκρέμισαν άγαλμα του Λένιν στην Ουκρανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Εθνικιστές διαδηλωτές ανέτρεψαν το γιγάντιο άγαλμα του Λένιν στο Χάρκοβο, ένα σύμβολο της σοβιετικής κυριαρχίας και του ελέγχου από τη Μόσχα. Το άγαλμα, ύψους 8,5 μέτρων, που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’60 και είναι το μεγαλύτερο στην Ουκρανία, αποτελούσε πηγή διαμάχης μεταξύ φιλοευρωπαίων ακτιβιστών και των κομμουνιστών αντιπάλων τους από τις περσινές εξεγέρσεις μέχρι σήμερα.

Πριόνισαν τη βάση του

Σε μία αυθόρμητη ενέργεια οι διαδηλωτές που είχαν συμμετάσχει σε μια εθνικιστική εκδήλωση κινήθηκαν προς το άγαλμα και αρκετοί εξ αυτών άρχισαν να πριονίζουν τη βάση του. Σε περίπου δύο ώρες, κατά τις 10 το βράδυ, κατάφεραν να αποκόψουν τα πόδια από τη βάση και να καταρρίψουν το άγαλμα. Οι τοπικές αρχές της ρωσόφωνης πόλης του 1,5 εκατ. κατοίκων υποσχέθηκαν να απομακρύνουν τα απομεινάρια του μνημείου, αλλά το πλήθος έσπευσε να καταστρέψει το άγαλμα και αρκετοί από τους διαδηλωτές επέστρεψαν στα σπίτια τους με αναμνηστικά κομμάτια του. Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για τον βανδαλισμό και το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το άγαλμα δεν προκάλεσε τραυματισμούς κατά την πτώση του. «Ο Λένιν; Αφήστε τον να πέσει, όσο δεν τραυματίζονται άνθρωποι, όσο αυτός ο καταραμένος κομμουνιστής ηγέτης δεν αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων του», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, στη σελίδα του στο Facebook.

Την ίδια στιγμή η εκεχειρία στη χώρα παραβιάζεται και μόνο σ’ ένα 24ωρο σκοτώθηκαν 9 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 27. «Χθες οι αντάρτες για άλλη μια φορά επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έφοδο στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ενα από τα οχήματά μας μεταφοράς προσωπικού επλήγη από οβίδα, οι δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών μας υπέστησαν απώλειες», δήλωσε ο Αντρέι Λισένκο. Μεταξύ των νεκρών «επτά (Ουκρανοί) σκοτώθηκαν αργά χθες βράδυ όχι μακριά από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ», πρόσθεσε ο Λισένκο. Αυτές είναι οι βαρύτερες απώλειες τις οποίες υφίσταται ο ουκρανικός στρατός σ’ ένα μόνο περιστατικό από τις 5 Σεπτεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία. Παράλληλα ο Γιούρι Μπιριούκοφ, σύμβουλος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, έγραψε στο Facebook ότι οι αυτονομιστές έριξαν την οβίδα από άρμα μάχης, εννέα Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και ότι άρματα μάχης των αυτονομιστών καταστράφηκαν από τα πυρά που ανταπέδωσε ο στρατός.

Νεκροί στο Ντονέτσκ

Επιπλέον, η δημαρχία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν χθες στην πόλη, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, παρά την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών. Το πρωί «η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη στην πόλη και πυρά από βαρέα όπλα και εκρήξεις ακούγονταν σε πολλές συνοικίες», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή