Ενας κρυμμένος θησαυρός στο Μέτσοβο

Ενας κρυμμένος θησαυρός στο Μέτσοβο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πολύς κόσμος πηγαινοερχόταν το απόγευμα του Σαββάτου στην αυλή και στον προθάλαμο της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Μικροί και μεγάλοι βρίσκονταν εκεί για τα εγκαίνια της νέας έκθεσης που φιλοξενεί το μουσείο με τίτλο «Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη», η οποία περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του κ. Χρήστου Μοσχανδρέου με θέμα το Μεσολόγγι. Φιλοτεχνημένα ύστερα από πρόσκληση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, τα έργα περιλαμβάνουν ελαιογραφίες, υδατογραφίες, χαλκογραφίες, ξυλογραφίες αλλά και γλυπτά 60 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Γιώργης Βαρλάμος, η Μαρία Κτιστοπούλου και ο Αλέκος Φασιανός. Επί μια δεκαετία σχεδόν οι καλλιτέχνες προσκαλούνταν στο Μεσολόγγι προκειμένου να αφουγκραστούν την αύρα του τόπου, να συλλάβουν τη δυναμική των τοπίων του και να τη μετουσιώσουν στη συνέχεια μέσω της τέχνης τους σε προσωπική εικαστική έκφραση. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η συλλογή που μας παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Μοσχανδρέου και δίνει μια πολύ εναργή και πλήρη εικόνα του θέματος, μέσα μάλιστα από έργα απόλυτα σύγχρονα και ενδεικτικά των αποτελεσμάτων που η αγάπη και η αφοσίωση στον πολιτισμό και την τέχνη μπορούν να φέρουν.

Εκτός όμως της ωραίας έκθεσης για το Μεσολόγγι, δεν γίνεται να μη σταθούμε και στο ίδιο το μουσείο που τη φιλοξένησε. Ενας πραγματικός κρυμμένος θησαυρός, με την έννοια πως λίγοι από το κοινό γνωρίζουν τη σημασία της, η Πινακοθήκη Αβέρωφ στεγάζει πιθανότατα τη δεύτερη πιο πλήρη συλλογή νεοελληνικής ζωγραφικής, κατώτερη μόνο από εκείνη της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην όμορφη ξενάγηση που είχαμε την ευκαιρία να μας κάνει η κ. Ολγα Μετζαφού, επιστημονική σύμβουλος του μουσείου και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ακολουθήσαμε το νήμα των τάσεων και των τεχνοτροπιών στον ελληνικό χώρο όπως αυτές αισθητοποιούνται στο έργο σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Λύτρας, ο Γύζης, ο Παρθένης, ο Μόραλης ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.

Εργο του σπουδαίου πολιτικού και φιλότεχνου Ευάγγελου ΑβέρωφΤοσίτσα, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή, η Πινακοθήκη βρίσκεται σήμερα στη φροντίδα της κόρης του, Τατιάνας Αβέρωφ, η οποία φροντίζει για τη συνέχεια αλλά και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων της. Μια τέτοια είναι και η λειτουργία του παιδικού εργαστηρίου που βρίσκεται στους χώρους της Πινακοθήκης και φιλοξενεί μαθήματα και δραστηριότητες για τους επίδοξους καλλιτέχνες του μέλλοντος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η Πινακοθήκη Αβέρωφ παρουσίασε άλλη μια έκθεση αυτό το Σαββατοκύριακο, τούτη τη φορά όχι στο μουσείο αλλά έξω στον καθαρό, βουνίσιο αέρα του Μετσόβου. Εκεί, κατά μήκος του «Μονοπατιού της Αρκούδας» ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Γιώργος Χουλιαράς και τα παιδιά του εργαστηρίου του ανέλαβαν να εγκαταστήσουν μια σειρά από έργα γλυπτικής, σε αρμονία πάντα με το φυσικό περιβάλλον. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε εκτός των καλλιτεχνών και από τους ανθρώπους του χωριού οι οποίοι ανέβηκαν την Κυριακή στο βουνό για να θαυμάσουν τα έργα και να απολαύσουν το υπέροχο τοπίο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή