Χειρόγραφες ακόμη οι δηλώσεις στη Γερμανία

Χειρόγραφες ακόμη οι δηλώσεις στη Γερμανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να εφαρμόζει το παραδοσιακό σύστημα που ίσχυε μέχρι προσφάτως και στην Ελλάδα.

Την είδηση αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφο εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που θα συζητηθεί σε επίπεδο κρατιδίων για να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού φορολογικού μηχανισμού. Οπως τονίζει το σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel, στόχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι να διασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και αυτόματο έλεγχο των υποβαλλόμενων στοιχείων. Το εν λόγω έγγραφο εργασίας αναφέρει πως η ηλεκτρονική διαχείριση των δηλώσεων θα δώσει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται αυτομάτως τα εσφαλμένα ή ψευδή στοιχεία. Ζητεί, άλλωστε, να εκπονηθεί σχετικό πρόγραμμα λογισμικού που θα εντοπίζει «με ακρίβεια τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου» ώστε να τις ελέγχει διεξοδικά. Επίσης, στόχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι να μην επισυνάπτουν τις αποδείξεις δαπανών και ότι αυτές θα ελέγχονται κατά περίπτωση, κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Προβλέπει δειγματοληπτικούς και συμπληρωματικούς ελέγχους από υπαλλήλους των φορολογικών αρχών μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης που προγραμματίζεται για το 2016.

Οι φορολογικές αρχές έκαναν τον Μάρτιο το πρώτο βήμα προς τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του συστήματος, δίνοντας στους φορολογούμενους ένα προ-συμπληρωμένο εκκαθαριστικό.

Σε αυτό αναφέρεται πως η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα εξοικονομήσει χρόνο τόσο για τις αρχές όσο και για τους φορολογούμενους.

Καλεί τους ενδιαφερόμενους να ελέγξουν διεξοδικά τα στοιχεία που έχουν ήδη καταχωρισθεί στο προ-συμπληρωμένο εκκαθαριστικό όπως οι ασφάλειες υγείας, τα συνταξιοδοτικά ταμεία ή το ποσό των συντάξεων των φορολογούμενων, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές από τον εργοδότη. Τα στοιχεία αυτά θα καταχωρισθούν στο σύστημα και θα αποτελούν τη βάση για την εξέταση των στοιχείων τους στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή