Θυμήθηκαν τα «greek statistics»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της μη αποστολής στη Eurostat των στατιστικών στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κατά το διάστημα 1995-2013 αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα την ιστορία των «greek statistics», αλλά πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι η μη αποστολή στοιχείων αφορά μόνο τα ιστορικά δεδομένα και όχι αυτά που εξετάζει η Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Επίσης, η καθυστέρηση οφείλεται στη μη έγκαιρη αποστολή των σχετικών στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να έχει κλείσει το θέμα έως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, με τη μη αποστολή των ιστορικών στοιχείων, ενδέχεται να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για το κατά πόσον είναι αξιόπιστα τα στοιχεία με τα οποία εισήλθε στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε ανακοίνωση για την προστασία των επενδυτών σε ό,τι αφορά δύο ιστοσελίδες που διαχειρίζονται ισάριθμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια. Πρόκειται για τις ιστοσελίδες: aegeanreic.gr και διακριτικό τίτλλο «Aegean Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.Ε.Α.Π» και την ιστοσελίδα: grreic.gr με διακριτικό τίτλο «G-Reic Ενεργειακά Ακίνητα Α.Ε.Ε.Α.Π.». Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει τη προσοχή στους επενδυτές για την ιστοσελίδα με διεύθυνση: volckercapital.com και διακριτικό τίτλο: «Volcker Capital Management». Πρόκειται για εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία δεν δύναται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες.

Ανταλλαγή γενικών γραμματέων

Πρόγραμμα… ανταλλαγής γενικών γραμματέων φαίνεται ότι εφαρμόζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη. Οπως ανακοινώθηκε χθες, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης ορίστηκε ο κ. Π. Γεωργιάδης, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Τη θέση του κ. Γεωργιάδη καταλαμβάνει ο κ. Σερ. Τσόκας. Ο κ. Τσόκας ήταν μέχρι τον περασμένο Μάιο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης.

Πυρετός πριν από τις διαβουλεύσεις

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική πλευρά δέχτηκε ένα… πλήγμα. Ο βασικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ομως, ο κ. Γκ. Χαρδούβελης ταλαιπωρείται τις τελευταίες ημέρες από ίωση που μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων έχει και υψηλό πυρετό. Βέβαια, ο ίδιος φαίνεται να μην πτοείται, αφού παρά την εμφανή του κόπωση, χθες το πρωί στις 10 επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό, από τις 11.30 έως τις 6 είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και στις 6 μετέβη εκ νέου στο Μαξίμου.

Ανοίγει νέο μέτωπο

Οχι μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του, αλλά και δημοσίως δεν κρύβει ο κ. Γιακουμάτος την όχι και τόσο καλή γνώμη που έχει για τις ανεξάρτητες αρχές και δη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Αύριο θα πάω στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Θεός βοηθός» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για το πώς κρίνει το έργο της Επιτροπής, απάντησε στον δημοσιογράφο: «Δεν θέλω να γίνει κανείς κακός, ούτε εσύ ούτε εγώ». Ας σημειωθεί ότι ο υφυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες για την τιμή του γάλακτος φέρεται να είπε «η Επιτροπή κάνει ό,τι της λέω εγώ», φράση που ουδέποτε διέψευσε, αλλά μάλλον το αντίθετο. Δεν το λες, πάντως, όλο το παραπάνω για καλή προετοιμασία του κλίματος για τη σημερινή επίσκεψη του κ. Γιακουμάτου στα γραφεία της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή