Ενας κούκος δεν φέρνει… χρηματιστηρική άνοιξη

Ενας κούκος δεν φέρνει… χρηματιστηρική άνοιξη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία συνεδρίαση του εννεαμήνου επανέφερε το χρηματιστήριο σε θετική τροχιά. Ωστόσο, η άνοδος δεν πείθει για την τάση που έχει λάβει η αγορά, η οποία από τις αρχές του έτους υποχωρεί 8,7%. Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα φέρει ανατροπές στην κυβερνητική πολιτική, ενώ ήδη παρατηρείται μεγάλη χρονική καθυστέρηση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να μειώσουν το ανειλημμένο ρίσκο και να κατοχυρώσουν ό,τι κέρδη έχουν απομείνει, συγκεντρώνοντας ρευστότητα για τοποθετήσεις όταν το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίσει. Παράλληλα ανησυχίες εκφράζονται και για την αξιολόγηση της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουν ολοκληρωμένο τον έλεγχο εάν δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα να μην αποδεσμεύσουν την επόμενη δανειακή δόση. Χθες ενισχύθηκε η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, φθάνοντας στο 6,8% από 6,53%.

Το spread έναντι του γερμανικού Bund έχει διευρυνθεί πάνω από τις 580 μονάδες βάσης.

Την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.061,58 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,78%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.069,01 μονάδες (1,49%) και κατώτερη τιμή στις 1.049,65 μονάδες (-0,35%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 136,663 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών αφορούσε κεφάλαια ύψους 26,04 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,11%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή