Ενδοκυβερνητικές εντάσεις λόγω τρόικας

Ενδοκυβερνητικές εντάσεις λόγω τρόικας

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα συμπτώματα αρρυθμίας παρουσιάζει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία και παραμένει αμετακίνητη σε πολλά σημεία που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Αθήνα. Χθες και ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμαζόταν για την πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στήθηκε σκηνικό έντασης στο τρίγωνο Μαξίμου – υπουργείο Οικονομικών – Χαρ. Τρικούπη, με αφορμή την παρουσία του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδη, στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το κλίμα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή (ώρα 18.00) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο, η οποία και πραγματοποιείται υπό το βάρος των αποστάσεων που κρατάει το ΠΑΣΟΚ από τις διαπραγματεύσεις αλλά και των διαρροών για ενόχληση Βενιζέλου από τις συνεχείς αναβολές στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για την ανάγκη να υπάρχει μια πρώτη εικόνα από τη διαπραγμάτευση πριν συναντηθούν οι δύο αρχηγοί, ενώ κι ένα μικρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε χθες ο κ. Σαμαράς είχε ως συνέπεια τη μετάθεση της συνάντησης για σήμερα το απόγευμα. Εν μέσω αυτών αναμένεται, την Παρασκευή, στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος και θα έχει γεύμα εργασίας με τον κ. Σαμαρά. Στο μενού, οι εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και τα σενάρια για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η ένταση

Το χθεσινό σκηνικό έντασης στο ΥΠΟΙΚ άρχισε να διαμορφώνεται όταν πηγές κοντά στον κ. Γκ. Χαρδούβελη εμφανίζονταν να δυσφορούν για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στη διαπραγμάτευση και ως τέτοιο περιελάμβαναν και τον κ. Λαζαρίδη. Σύμφωνα με την εκδοχή του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη να συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις συσκέψεις με την τρόικα, εν προκειμένω οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Κυρ. Πιερρακάκης, που βρέθηκαν και στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος και πως το Παρίσι ήταν ιδιαίτερη περίπτωση. Οταν, λοιπόν, ο κ. Χαρδούβελης είδε χθες τον κ. Λαζαρίδη, πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον ενημέρωσε πως ο κ. Λαζαρίδης δεν είχε κληθεί από τον ίδιο. Διαφορετική είναι η εκδοχή του επίσημου ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας κλήση από τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή κομματικών στελεχών. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, δε, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα, παραπέμποντας τον υπουργό Οικονομικών στον πρωθυπουργό.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αιφνιδιασμένο, ενώ η πλέον ήπια αντίδραση χαρακτήριζε τον κ. Λαζαρίδη ως «δομικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης». Διότι υπήρξαν και άλλες, περισσότερο έντονες όπως η θέση ότι «ο Λαζαρίδης συμμετείχε στη διαπραγμάτευση πριν από τον Χαρδούβελη και θα συνεχίσει…». Σε κάθε περίπτωση, το πρωθυπουργικό γραφείο θεωρούσε αυτονόητη την εμπλοκή Λαζαρίδη ειδικά για το ζήτημα του χρέους, με δεδομένο -όπως υπογραμμιζότανπάντως, ότι τις διαπραγματεύσεις τις «τρέχει» ο κ. Χαρδούβελης.

Εντέλει και ενώ το ζήτημα ελάμβανε διαστάσεις στα ΜΜΕ και στους πολιτικούς διαδρόμους, υπήρξε παρέμβαση του κ. Σαμαρά προς τον κ. Χαρδούβελη από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις διχασμού στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Και, πράγματι, γύρω στις οκτώ το απόγευμα χθες, από το γραφείο του κ. Χαρδούβελη σημειωνόταν ότι «ο κ. Λαζαρίδης ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει εκτεταμένα στον προϋπολογισμό… ωστόσο δεν χρειάστηκε να μιλήσει και δεν μίλησε». Η ίδια πηγή χαρακτήριζε ευπρόσδεκτη τη συμμετοχή όλων των συμβούλων του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση.

Σε παράλληλο χρόνο, ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ, άφηνε τα πάντα ανοικτά ως προς τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της συμφωνίας με την τρόικα. «Από τη στιγμή που δεν συμμετέχουν δικά μας στελέχη, δεν έχουμε καμία ηθική δέσμευση έναντι των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης» σημείωναν πηγές του Κινήματος, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου: «Ας τελειώσει η διαπραγμάτευση και βλέπουμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις με τις οποίες προσερχόμαστε είναι κοινές».

«Εχουμε ξεσαλώσει»

Η «αμφισβήτηση» της συμμετοχής του κ. Λαζαρίδη στη διαπραγμάτευση καταδεικνύει, σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των λεπτών ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις του κ. Γκ. Χαρδούβελη με το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να είναι ενοχλημένος από τις διαρροές των κυβερνητικών θέσεων (φοροαπαλλαγές, επαναδιαπραγμάτευση πρωτογενούς πλεονάσματος) αλλά και από το κλίμα υψηλών προσδοκιών που έχει καλλιεργηθεί. Εξ ου και το βράδυ της Δευτέρας, έξω από το Μαξίμου, είχε σημειώσει ότι «επειδή πολλά λέγονται και γράφονται… ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το ΥΠΟΙΚ και από εμένα». Στο ίδιο κλίμα, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σχολίαζε χθες ότι η εικόνα που δίδεται στην τρόικα είναι πως «οι Ελληνες έχουν ξεσαλώσει».

Για τους καλά γνωρίζοντες, ωστόσο, η σχέση Χαρδούβελη – Μαξίμου ήταν εξ αρχής «δύσκολη». Απόκλιση καταγράφηκε, πολύ πρόσφατα, στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ όταν το Μαξίμου κινείτο προς μειώσεις περί το 25%, οι οποίες και περιορίστηκαν στο 20% έπειτα από απαίτηση του υπουργού. Στο Παρίσι, δε, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, οι κ. Χαρδούβελης και Λαζαρίδης εμφανίστηκαν με αποκλίνουσες προσεγγίσεις. Ετσι, η χθεσινή… επιλογή του κ. Χαρδούβελη να μείνει εκτός της πρώτης κλειστής σύσκεψης ο κ. Λαζαρίδης ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» αλλά και ως δείγμα της βούλησής του να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης. Κι αυτό, παρά το ότι παραμένει σταθερά ισχυρή η παρουσία του κ. Στ. Παπασταύρου στη διαπραγματευτική ομάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή