Εντυπωσιακές στο βάθρο τους οι Καρυάτιδες

Εντυπωσιακές στο βάθρο τους οι Καρυάτιδες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι δύο Καρυάτιδες του ταφικού συγκροτήματος στον λόφο Καστά, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου χθες με την αφαίρεση των δύο τελευταίων δόμων του τοίχου σφράγισης μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Με ύψος 1,40 μ., πλάτος 1,36 μ. και πάχος 72 εκατοστά, τα βάθρα είναι κατασκευασμένα από λευκούς μαρμάρινους δόμους με περιταίνια και ο διάκοσμός τους αποτελεί συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων της αίθουσας.

Το συνολικό ύψος των δύο εντυπωσιακών αγαλμάτων μαζί με τα βάθρα τους ξεπερνά τα 3,6 μέτρα. Ακόμα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού το απόγευμα της Δευτέρας, ίχνη μπλε χρώματος διακρίνονται στο μέτωπο της επιφάνειας του δαπέδου του δεύτερου χώρου, το οποίο είναι υπερυψωμένο κατά σχεδόν ένα εκατοστό σε σχέση με το δάπεδο του πρώτου θαλάμου.

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η αρχαιολογική έρευνα στην Αμφίπολη από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ποσότητα χώματος στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες έχει μειωθεί σημαντικά. Πλέον έχει αποκαλυφθεί η ορθομαρμάρωση των τοίχων του δεύτερου θαλάμου σε βάθος μέχρι 1,5 μ., όπως επίσης και μεγάλο μέρος του θυρώματος που οδηγεί στον τρίτο χώρο. Προκειμένου να συνεχιστεί η αποχωμάτωση χωρίς να κινδυνεύσουν το μνημείο και οι εργαζόμενοι, στον δεύτερο θάλαμο τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες.

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι εργασίες αντιστήριξης στον πρώτο χώρο με την προσθήκη υποστυλωμάτων, ενώ ξεκίνησαν οι απαραίτητες υποστυλωματικές εργασίες στον τρίτο θάλαμο του τύμβου. Η ολοκλήρωση της υποστύλωσης θα επιτρέψει στη διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής να συνεχίσουν την αφαίρεση χώματος από τον τρίτο θάλαμο, με απώτερο στόχο να εισέλθουν στον χώρο μέσα από το άνοιγμα του θυρώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή