Αβραμόπουλος υπέρ ενίσχυσης της FRONTEX

Αβραμόπουλος υπέρ ενίσχυσης της FRONTEX

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Ελληνας επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος στην «ιερά εξέταση» που υποβλήθηκε χθες το μεσημέρι στην Ευρωβουλή. Μπορεί να μην ήταν σαφής και πολύ συγκεκριμένος σε αρκετές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε, αλλά ανάλογη τακτική ακολουθούν πολλοί ομόλογοί του στην ίδια διαδικασία με στόχο να αποφεύγουν κακοτοπιές που θα τους δεσμεύσουν στη διάρκεια της θητείας τους.

45 ερωτήσεις

Απαντώντας περισσότερο ως διπλωμάτης και λιγότερο ως τεχνοκράτης, ο κ. Αβραμόπουλος υπέστη τη βάσανο 45 ερωτήσεων για τρεις ώρες, επιχειρώντας να πείσει τους 100 ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων –αρμόδια για την ακρόασή του– ότι γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια το χαρτοφυλάκιό του.

Δίνοντας ένα περίγραμμα των προτεραιοτήτων του για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τα δύο είδη μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ε.Ε –νόμιμη και παράνομη– τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει μία ενιαία προσέγγιση στο πρόβλημα, καθώς στο παρελθόν τα κράτη-μέλη ακολουθούσαν μεμονωμένες πολιτικές. Υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στις απαντήσεις που έδωσε για τα τραγικά περιστατικά απώλειας χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, καθώς δεν ήθελε για προφανείς λόγους να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος μόνο των νοτίων χωρών της Ε.Ε., αλλά να τονίσει την ανάγκη για μία λύση κοινή και συμπεφωνημένη από όλη την Ενωση. «Πριν από πέντε χρόνια, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έλεγαν ότι η παράνομη μετανάστευση ήταν πρόβλημα του Νότου. Σήμερα παραδέχονται ότι είναι και δικό τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και επεσήμανε ότι θα ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να φιλοξενούν περισσότερους πρόσφυγες από τρίτες χώρες, αλλά και να εντατικοποιηθεί η επανεγκατάσταση των παράνομων μεταναστών. Συγχρόνως, τόνισε επανειλημμένως την ανάγκη για αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Frontex ώστε να μπορεί, εκτός από το να περιπολεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, να σώζει και ζωές στη θάλασσα.

Συγχρόνως, πολύ σημαντικό για το χαρτοφυλάκιό του είναι να θωρακίσει την ασφάλεια της Ευρώπης καθώς ο κίνδυνος που προβάλλει, όπως είπε, με την άνοδο των τζιχαντιστών μαχητών είναι ένα φαινόμενο «πολύ επικίνδυνο». Αλλά σε σχετική ερώτηση για τον φράχτη που χτίστηκε στα σύνορα του Εβρου επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του να μετατραπεί η Ευρώπη σε φρούριο.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των διαδικασιών για τη νόμιμη μετανάστευση με την έννοια της προσέλκυσης ανθρώπων που έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες που χρειάζονται σε αρκετά κράτη-μέλη, ενώ στις διαδοχικές ερωτήσεις που δέχθηκε για τυχόν αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, παραδέχθηκε τις αδυναμίες της, αλλά επιφυλάχθηκε το θέμα να μελετηθεί περισσότερο πριν κατατεθεί μια νέα πρόταση.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η μόνη κατά κυριολεξία εκτός τόπου και χρόνου ερώτηση που δέχθηκε ο υπό έγκρισιν επίτροπος προήλθε από τον εκπρόσωπο της Χ.Α. Ο κ. Ελ. Συναδινός του ζήτησε να απαντήσει στην Ευρωβουλή γιατί δεν έχει εγκρίνει η κυβέρνηση τα αναδρομικά των στρατιωτικών. Η εύλογη απάντηση που πήρε ο ευρωβουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος ήταν η ευχή του κ. Αβραμόπουλου να σεβαστεί και με τη νέα του ιδιότητα τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, υπονοώντας την ανάγκη να αντιληφθεί ο κ. Συναδινός πού βρίσκεται και ποια χώρα εκπροσωπεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή