Επιστροφή στον στόχο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Συμφωνία ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% του ΑΕΠ υπήρξε χθες, κατά την πρώτη συνάντηση του κ. Γκ. Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν και την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε μετά την πολύωρη πρώτη συνάντηση με την τρόικα πως για τον προϋπολογισμό 2015 «συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον συμφωνηθέντα στόχο» για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλ. το 3% του ΑΕΠ και μάλιστα «χωρίς νέα μέτρα». Μετά την έντονη αντίδραση της τρόικας στην αποστολή του προσχεδίου που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,34% του ΑΕΠ για το 2015, η ελληνική πλευρά αναθεώρησε τη στάση της.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, αναμένεται να προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ελαφρώς χαμηλότερου του 3% του ΑΕΠ για το 2015 (πληροφορίες αναφέρουν 2,7% – 2,8%), αλλά στο τελικό κείμενο που θα πρέπει να κατατεθεί τον Νοέμβριο θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, για το 2014 εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από το 1,5% του ΑΕΠ (στα επίπεδα του 1,7%) και η υπέρβαση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό και στην επίτευξη του 3% του ΑΕΠ για το 2015. Επίσης, υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες πως στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχει γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ το 2015, ενώ θα περιλαμβάνονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις φοροελαφρύνσεις. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι «οι φοροελαφρύνσεις είναι στρατηγικής σημασίας θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και πώς θα εφαρμοστούν».

Πέραν αυτών, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως σε χθεσινή σύσκεψη που διεξήχθη σε στενό κύκλο (ο κ. Χαρδούβελης, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο κ. Στ. Παπασταύρου από την ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής της τρόικας από την άλλη) έγινε συζήτηση και για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. «Συζητήθηκε το τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο», επισήμανε και πρόσθεσε πως η τρόικα κατέθεσε κάποιες ιδέες και στόχος είναι «να συγκλίνουμε έως το τέλος του τρέχοντος ελέγχου». Σημείωσε, δε, ότι μετά το πέρας του Μνημονίου, ο έλεγχος θα είναι πολύ διαφορετικός.

Χθες, συνάντηση με την τρόικα είχε και ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ειδική αναφορά στις υπερβάσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που οδηγούν στην εφαρμογή του claw back, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και τα διαρθρωτικά μέτρα σε φάρμακο και διαγνωστικές εξετάσεις που έχει λάβει το υπουργείο για τη συγκράτηση των δαπανών εντός των στόχων. «Με τα μέτρα που έχουμε θεσμοθετήσει είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις. Αυτό τώρα που πρέπει να κάνουμε είναι να τα εφαρμόσουμε με ακρίβεια», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με επικεφαλής οργανισμών του υπ. Υγείας και υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή