Σχέδιο Ντράγκι για αγορά ελληνικών ABS

Σχέδιο Ντράγκι για αγορά ελληνικών ABS

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να πιέσει το διοικητικό συμβούλιό της να αποδεχτεί τα υψηλότερης ποιότητας τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) που διαθέτουν οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να στηρίξει και τα πιο αδύναμα μέλη της, ωστόσο αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση κυρίως από τη γερμανική κεντρική τράπεζα. Εφόσον, όμως, εγκριθεί, αναμένεται ότι θα ενισχύσει τους επόμενους μήνες με δισ. ευρώ τη ρευστότητα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αύριο στη Νάπολη, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων που προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τον δανεισμό των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελικά να ενισχύσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Ντράγκι θα προτείνει τη χαλάρωση των κριτηρίων για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπεται να δέχεται η ΕΚΤ ώστε να μπορέσει να αγοράσει τις υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης δέσμες τιτλοποιημένων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Πρόκειται για κίνηση με σημαντική πρακτική και συμβολική σημασία, αφού εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας θα σηματοδοτήσει ότι η ΕΚΤ θέλει να επωφεληθούν από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τα δύο μέλη της που βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση. Η έγκριση της πρότασης από το Δ.Σ. της ΕΚΤ «θα έχει σημαντικά θετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», λέει στους FT υψηλόβαθμος Ελληνας τραπεζίτης, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα οι προσπάθειες της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα στην περιφέρεια έβρισκαν εμπόδιο τους κανόνες περί πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προ εβδομάδων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έθεσε το πρόβλημα της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης που ουσιαστικά εμποδίζει τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα νέων δανείων και αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα.

Βολές Ζιν κατά Ντράγκι

Εν τω μεταξύ ο αμφιλεγόμενος Γερμανός οικονομολόγος κ. Χανς Βέρνερ Ζιν, ένας εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιτίθεται με χθεσινό του άρθρο στους «Financial Times» κατά της ΕΚΤ και της Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι επιτρέπει στον Μάριο Ντράγκι να μετατρέψει την ΕΚΤ σε «κακή τράπεζα». Τα νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει προαναγγείλει ο κ. Ντράγκι και η πρόθεσή του να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. ευρώ ώστε να πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό «δεν είναι τίποτε άλλο παρά δημοσιονομική διάσωση, κάτι που η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να πράξει, όπως αποφάνθηκε το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο», γράφει ο κ. Ζιν στο άρθρο του. «Ο κ. Ντράγκι δεν θα είχε τολμήσει ποτέ να υποσχεθεί να κάνει “ό,τι χρειαστεί” χωρίς την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών και ειδικότερα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ» συνεχίζει ο κ. Ζιν, για να καταλήξει λέγοντας ότι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο «έχει απαγορεύσει ρητώς στη γερμανική κυβέρνηση να παραμένει άπραγη ενόσω η ΕΚΤ παραβιάζει την εντολή της. Αν δεν κάνουν τίποτε οι πολιτικοί, οποιοσδήποτε Γερμανός πολίτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να τους εξαναγκάσει να δράσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή