Αλγερία: «Οι απαγωγείς του Γάλλου που αποκεφαλίστηκε έχουν αναγνωριστεί»

Αλγερία: «Οι απαγωγείς του Γάλλου που αποκεφαλίστηκε έχουν αναγνωριστεί»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απαγωγείς του Γάλλου ομήρου Ερβέ Γκουρντέλ, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στην Αλγερία, «έχουν αναγνωριστεί», ανακοίνωσε σήμερα ο Αλγερινός υπουργός Δικαιοσύνης Τάγεμπ Λου.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας επέτρεψαν να αναγνωριστούν ορισμένα από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξαν αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Αλγερίας.

Ο 55χρονος Γκουρντέλ, πεπειραμένος ορειβάτης και οδηγός, είχε απαχθεί την 21η Σεπτεμβρίου περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου από την οργάνωση Τζουντ αλ Χαλίφα («Στρατιώτες του Χαλιφάτου»), μέλη της οποίας τον αποκεφάλισαν σε αντίποινα, όπως ανακοίνωσαν, για τις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει η Γαλλία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ.

Η έρευνα για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ ανατέθηκε την Κυριακή σε έναν δικαστή του Αλγερίου ο οποίος είναι ειδικευμένος σε υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, διευκρίνισε ο Λου.

Η εισαγγελία ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον των προσώπων που αναγνωρίστηκαν και θεωρούνται ύποπτα για την απαγωγή και τον φόνο.

Η Γαλλία είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της τζιχαντιστικής οργάνωσης της Αλγερίας, η οποία αξίωνε σε ένα βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει πως θα εκτελούσε «μέσα σε 24 ώρες» τον Γκουρντέλ, εάν οι γαλλικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ δεν σταματούσαν.

Εξάλλου σήμερα οι Αλγερινοί τζιχαντιστές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται περίπου 30 μαχητές που δηλώνουν εκ νέου πίστη στο ΙΚ στο Ιράκ.

Το βίντεο απεικονίζει έναν διοικητή των Στρατιωτών του Χαλιφάτου να μιλά σε μια μικρή ομάδα ανδρών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια, σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση.

«Επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι», δηλώνει στο βίντεο ένα από τα στελέχη, αναφερόμενο στον ηγέτη του ΙΚ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «ο χαλίφης» της περιοχής που έχουν καταλάβει οι μαχητές της οργάνωσής του στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. «Δεν θα τον παρακούσουμε ποτέ», προσθέτει ο ίδιος.

Ο αυτοανακηρυγμένος διοικητής των Στρατιωτών του Χαλιφάτου είναι ένας πρώην διοικητής της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, που είχε αρχίσει τη δράση του στην Αλγερία τη δεκαετία του 1990, όταν στη χώρα μαινόταν ο εμφύλιος ανάμεσα στο στρατό και τους εξεγερμένους ισλαμιστές ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή