Γ. Χαν: Καμία διεύρυνση εντός της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία

Γ. Χαν: Καμία διεύρυνση εντός της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή πολιτική, η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων με τους ευρωπαϊκούς όρους διασφάλισης του κράτους δικαίου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην τρίωρη ακροαματική διαδικασία του υποψήφιου Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Ο Αυστριακός Επίτροπος, απαντώντας στις σαράντα πέντε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί σημασία στην ποιότητα και όχι στην ταχύτητα των διαβουλεύσεων με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη. Παρότι επιβεβαίωσε τη φράση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πως για την επόμενη πενταετία δεν θα υπάρξει καμιά διεύρυνση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε τη σημασία της μελλοντικής προσάρτησης των υποψήφιων κρατών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εταίροι δεν θα προσχωρήσουν στην Ένωση εάν δεν αποβάλλουν το ιστορικό βάρος του παρελθόντος και δεν υιοθετήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως διόδους ένταξης».

Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων και η αμφισβήτηση της ενταξιακής πορείας του σημαντικού ευρωπαϊκού εταίρου, όπως χαρακτήρισε την Τουρκία ο Γιοχάνες Χαν, καθόρισαν τη διεξαγωγή των ερωτήσεων, με τον Επίτροπο να κλείνει την ομιλία του υποσχόμενος πως θα συμβάλλει προσωπικά στην προοπτική της ασφαλούς γειτονίας. «Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γίνει πιο ορατή προκειμένου να εξυπηρετήσει πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα που αφορούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας» τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή