Αλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης θέλει ο Βενιζέλος

Αλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης θέλει ο Βενιζέλος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια «ολοκληρωμένη πρόταση» για την υπέρβαση της κρίσης την οποία θα περιγράψει στον κ. Αντ. Σαμαρά διά ζώσης, θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισήμαιναν ότι ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως η διαρκής συζήτηση για συγκεκριμένα μεμονωμένα μέτρα απλώς επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα, δεν οδηγεί πουθενά και -αντιθέτως – εκείνο που πρέπει να προωθηθεί από την κυβέρνηση είναι μια γενικότερη, συνολικότερη προσέγγιση για την τρέχουσα, ποικιλοτρόπως προβληματική, κατάσταση. Η διαφαινόμενη στάση του κ. Βενιζέλου δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά και στη συνολικότερη προοπτική της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη λήψη κάθε περαιτέρω μέτρου, τηρώντας σκληρή στάση έναντι της τρόικας.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά.

Σε βαρύ κλίμα η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια για την αναφορά του ότι η Ν.Δ. είναι η «δημοκρατική παράταξη».

Από το Μαξίμου και το επιτελείο του κ. Γκ. Χαρδούβελη διαφωνούν με τη στάση που ουσιαστικά υπονοεί ο κ. Βενιζέλος, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών δίχως την υποχώρηση σε ορισμένες από τις απαιτήσεις που θεωρούν σημαντικές για τη συνέχιση του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται ενοχλημένος και από τη στάση του κ. Σαμαρά τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και για την αναφορά του πρωθυπουργού ότι η Ν.Δ. είναι η «δημοκρατική παράταξη». Σε χθεσινή, κλειστή σύσκεψη που είχε με στενούς συνεργάτες του, επισήμανε ότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε κουρασμένος από το υπερατλαντικό ταξίδι επιστροφής του από τις ΗΠΑ και, αντιθέτως, είχε γνωστοποιήσει στον κ. Σαμαρά πως βρίσκεται στη διάθεσή του για τη συνάντηση που εκκρεμούσε μεταξύ τους. «Δεν είχα κανένα jet lag, όπως μεταδιδόταν λανθασμένα», φέρεται να υπογράμμισε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε στους συνεργάτες του ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως μεταφέρει διαρκώς την ημερομηνία της συνάντησης μεταξύ τους, σχεδόν σαν να επιθυμεί να την αποφύγει. Οι παρευρισκόμενοι αντελήφθησαν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών είναι σαφώς βεβαρημένο, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα σύνθετο και ιδιαιτέρως επιβαρυμένο ενδοκομματικό περιβάλλον, καθώς περισσότερο ή λιγότερο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος εξακολουθούν να ασκούν κριτική τόσο ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης όσο και ως προς την κυβερνητική πολιτική. Χθες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε, για τρίτη συνεχόμενη φορά σε λίγες ημέρες, και επισήμανε (Real) ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας «ανεβαίνουν συνεχώς», αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί, βεβαίως, να δανειστεί από τις αγορές. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, επίσης, «ένα νέο, μεγάλο, μαζικό, αναγεννητικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ», το οποίο, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί πριν από τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Ενόψει ανακατατάξεων»

Επίσης, ο κ. Θ. Μωραΐτης εκτίμησε (Παραπολιτικά 90,1 fm) ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός», όπως χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, «οδηγείται στη λήξη», κάτι που θα πρέπει επιφέρει ενδοκομματικές ανακατατάξεις, περιλαμβανομένης της αλλαγής ηγεσίας. Ο κ. Μωραΐτης επανέλαβε ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τρεις προϋποθέσεις: «Να κινηθούν όλα θεσμικά, να υπάρχει πρόσωπο κοινής και ευρείας αποδοχής και να υπάρχει αλλαγή πολιτικής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή