Ιστορικό ρεκόρ για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας που ξεπέρασε τα 2 τρισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο

Ιστορικό ρεκόρ για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας που ξεπέρασε τα 2 τρισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται τα εμπόδια για τη «συμμόρφωση» του προϋπολογισμού στη Γαλλία ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν αύξηση ρεκόρ του χρέους στο 95,1% του ΑΕΠ στο διάστημα του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το δημόσιο χρέος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ, φέρνοντας το Παρίσι ξανά στο πολιτικοοικονομικό προσκήνιο ενόψει της σημερινής παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2015. Από χθες, ωστόσο, έχουν διαρρεύσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση των δαπανών στην υγεία και την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, με απώτερο στόχο να περιορίσει το έλλειμμα στο κράτος πρόνοιας. Αναλυτικότερα, το Παρίσι εύχεται να επιτύχει το ήμισυ των περικοπών 21 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες από τον κλάδο υγείας και την κοινωνική ασφάλιση. Τον τελευταίο καιρό, η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη έχει οξυνθεί, με το Παρίσι να προασπίζει χαλάρωση της λιτότητας και το Βερολίνο να επιμένει πως μοναδική οδός προς την ανάπτυξη είναι η πειθαρχία στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην Κομισιόν πως αδυνατεί να δαμάσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2017 αντί του 2015 που είχε υποσχεθεί αρχικά. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δυσχεραίνουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ η υψηλή ανεργία επιβαρύνει τον «λογαριασμό» του κράτους πρόνοιας. Αρνητικό ρόλο στη δημοσιονομική εικόνα της Γαλλίας διαδραματίζει, επίσης, ο χαμηλός πληθωρισμός καθώς δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση του χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα. Αφενός αποδέχτηκε πως η Γερμανία δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Γαλλίας. Αφετέρου κάλεσε το Βερολίνο να «ενώσει τις δυνάμεις του» με το Παρίσι. Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 95,1% του ΑΕΠ μέσα στο β΄ τρίμηνο από το 94% το α΄ τρίμηνο. Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα στο κράτος πρόνοιας που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11,7 δισ. ευρώ το 2014, μειώνοντας τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης κατά 9,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015. Παράλληλα σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες στον κλάδο υγείας κατά 3,2 δισ. ευρώ, ένας στόχος που δεν θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος λόγω του γενναιόδωρου συστήματος περίθαλψης.

Περικοπές ακόμη 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να επικεντρωθούν στα οικογενειακά επιδόματα. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα υψηλά οικογενειακά επιδόματα στη Γαλλία έχουν ωθήσει τον δείκτη γεννητικότητας στα υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένων των τελευταίων στοιχείων για το δημόσιο χρέος, εκτιμάται πως η γαλλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τους στόχους για τη μείωσή του μέσα στο 2015 από τον αρχικό στόχο του 95,6%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή