Ρέγκλιγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεν χρειάζεται «κούρεμα»

Ρέγκλιγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεν χρειάζεται «κούρεμα»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕFSF-ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου στις Βρυξέλλες, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για «κούρεμα».

Για τον Γερμανό οικονομολόγο, η άποψη αυτή τεκμηριώνεται καθώς τα δάνεια προς την Ελλάδα είναι «με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια» έχοντας δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο, που κάνει την παραδοσιακή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας να μην έχει νόημα. Για τον κ. Ρέγκλιγκ, που είναι ο υπεύθυνος για τον δανεισμό της χώρας, η Ελλάδα επωφελείται από πολύ θετικές συνθήκες ώστε να μη χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της. Πιο συγκεκριμένα, για τον κ. Ρέγκλιγκ το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα δεκαετές μορατόριουμ πληρωμής τόκων, ενώ τα δάνειά της λήγουν σε περισσότερα από 30 χρόνια, δημιουργεί τις συνθήκες που μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, αλλά και να αρχίσει να ξεπληρώνει τα δάνειά της μόλις έρθει η ώρα.

Αλληλεγγύη

Ετσι, με αυτές τις παραμέτρους υπ’ όψιν, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλιγκ, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος για τουλάχιστον μία δεκαετία. Επίσης για τον επικεφαλής του ΕFSF-ESM είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η αλληλεγγύη που έχουν δείξει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα αυτών των ευνοϊκών συνθηκών, η χώρα εξοικονομεί γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στο παρελθόν ο κ. Ρέγκλιγκ έχει υπερασπιστεί τη χώρα από κατηγορίες τύπου ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα: «Αν δεν γίνεται τίποτα, πώς γύρισε η Ελλάδα στις αγορές; Πώς έπεσε το έλλειμμα στο 1%, εάν δεν έχει γίνει τίποτα; Είναι εντελώς απαράδεκτο να λέγεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, «αν η Ελλάδα συνεχίσει έτσι, σε 5 χρόνια θα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή