Αναθεωρείται το σχέδιο ασφαλείας του Λευκού Οίκου

Αναθεωρείται το σχέδιο ασφαλείας του Λευκού Οίκου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τι έγινε τελικά στις 19 Σεπτεμβρίου στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου; Ο Λευκός Οίκος συνέστησε χθες στη Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου, της προεδρικής οικογένειας και της προεδρικής κατοικίας, να δώσει στη δημοσιότητα όσα γνωρίζει σχετικά με την εισβολή ένοπλου ψυχοπαθούς στο εσωτερικό της προεδρικής κατοικίας.

Η σύσταση αυτή δεν θα ήταν απαραίτητη αν δεν έβλεπαν, κάθε τρεις και λίγο, το φως της δημοσιότητας νέες πληροφορίες. Η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφερε ότι ο αστυνομικός που κατόρθωσε να σταματήσει τον εισβολέα δεν συγκαταλεγόταν καν στους φρουρούς υπηρεσίας, αλλά ήταν εκτός υπηρεσίας και βρέθηκε τυχαία στο σημείο. «Ο αστυνομικός που τελικά εξουδετέρωσε τον Ομάρ Γκονζάλες υπηρετούσε στην ασφάλεια των θυγατέρων του προέδρου Ομπάμα. Η οικογένεια είχε μόλις αναχωρήσει με ελικόπτερο και ο αστυνομικός έτυχε να διασχίζει το κτίριο όταν ξέσπασε χάος και ο εισβολέας έτρεξε στο κύριο σαλόνι» αναφέρει η εφημερίδα.

«Το περιστατικό αυτό υπήρξε ανεπίτρεπτο και αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη», δήλωσε χθες ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, Τζούλια Πίρσον. «Είναι προφανές ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που έχουμε εκπονήσει, δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Μεταξύ των πρώτων βελτιώσεων, θέλω να επισημάνω την τοποθέτηση κεντρικής κλειδαριάς στην είσοδο του Λευκού Οίκου», είπε η κ. Πίρσον, πάνω από την κεφαλή της οποίας επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη, σύμφωνα με αναλυτές που εκτιμούν ότι η απόλυσή της από τον πρόεδρο Ομπάμα δεν πρέπει να αποκλεισθεί.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο ψυχοπαθής και οπλισμένος με μαχαίρι Ομάρ Γκονζάλες εισέβαλε στο προαύλιο της προεδρικής κατοικίας, πηδώντας πάνω από τον φράκτη. Ο Γκονζάλες έτρεξε μέχρι την είσοδο του Λευκού Οίκου, πριν ο εκεί φρουρός προλάβει να την κλειδώσει. Αφού χτύπησε τον αστυνομικό, ο Γκονζάλες εισήλθε στην προεδρική κατοικία και «περιηγήθηκε» την Πράσινη και την Ανατολική Αίθουσα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντάρελ Ισα, αφού υπενθύμισε ότι ο Γκονζάλες ήταν ο έκτος «άλτης» του φράκτη για το 2014, στράφηκε στη δυστυχή κ. Πίρσον, για να πει: « Ο εισβολέας της 19ης Σεπτεμβρίου όχι μόνον εισήλθε στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά πέρασε πρώτα από πέντε περιμέτρους ασφαλείας. Πώς στο καλό έγινε κάτι τέτοιο;».

Ακόμη χειρότερο για την κ. Πίρσον είναι το γεγονός ότι η υπηρεσία της παραπλάνησε αρχικά το κοινό, ανακοινώνοντας ότι ο Γκονζάλες είχε φθάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο χωρίς να εισχωρήσει στο κτίριο. Στην πραγματικότητα, ο Γκονζάλες όχι μόνο εισχώρησε, αλλά «τριγύρισε» κιόλας στο εσωτερικό της προεδρικής κατοικίας.

Η κ. Πίρσον διαδέχθηκε στη θέση του επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας τον Μαρκ Σάλιβαν, που υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση το 2012, ύστερα από το ξέσπασμα σκανδάλου γύρω από τη διαγωγή των πρακτόρων της υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους στο εξωτερικό.

Σκάνδαλο με πάρτι

Τον Απρίλιο του 2012, δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει ότι 13 πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας ενεπλάκησαν σε ολονύχτιο πάρτι, με ιερόδουλες και άφθονο οινόπνευμα, σε ξενοδοχείο της Καρθαγένης στην Κολομβία. Η ομάδα των πρακτόρων βρισκόταν στην πόλη για να προετοιμάσει την άφιξη του προέδρου Ομπάμα για την 6η Σύνοδο Κορυφής Αμερικανικών Κρατών. Το σκάνδαλο είχε ενοχλήσει τα μάλα τον πρόεδρο, όχι τόσο λόγω των κινδύνων για την ασφάλειά του, όσο για τη δεινή εικόνα των ΗΠΑ που πρόβαλαν οι μεθυσμένοι Αμερικανοί πράκτορες και για την «πρόσληψη» ιερόδουλων στο πάρτι.

Η ΕΔΕ που ακολούθησε το περιστατικό αποκάλυψε σωρεία παραλείψεων, παρατυπιών και «κουλτούρα ανεκτικότητας», σε μια υπηρεσία που οφείλει να φημίζεται για τον επαγγελματισμό και το αξιόμαχο των μελών της.

Από τον χορό των επικρίσεων κατά της υπηρεσίας για το περιστατικό της εισβολής Γκονζάλες έλειπε ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε, όμως, να εμφανισθεί να επικρίνει τους ανθρώπους που είναι εντεταλμένοι με την ασφάλειά του και έχουν εντολή να δεχθούν ακόμη και σφαίρα για να προστατεύσουν τη ζωή του προέδρου και των μελών της οικογένειάς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή