Ρευστοποιήσεις από δύο hedge funds ανεβάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Ρευστοποιήσεις από δύο hedge funds ανεβάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανοδική πορεία αποδίδεται στις κινήσεις δύο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων (hedge fund) που έχουν αποφασίσει να πωλήσουν ελληνικά ομόλογα, αλλά στην αγορά είναι διάχυτος ο φόβος για πολιτικές εξελίξεις που θα δημιουργήσουν αναταραχή στην ελληνική οικονομία. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους, παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν ανατρέπουν τον προγραμματισμό που υπάρχει για τις νέες εκδόσεις του Δημοσίου.

Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων υποστηρίζουν ότι η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων προέρχεται από τις κινήσεις δύο μεγάλων hedge fund. Χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 6,85% από 6,55% προχθές. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο από την άνοιξη, ενώ αντίστοιχη είναι η πορεία των αποδόσεων και των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων.

Οπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, από την προηγούμενη εβδομάδα ένα hedge fund με «βαρύ» χαρτοφυλάκιο σε ελληνικά ομόλογα ξεκίνησε να ρευστοποιεί μέρος των τίτλων που κατείχε. Η απόφασή του αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ενόψει του κλεισίματος του τριμήνου το συγκεκριμένο fund θέλει να μειώσει την έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό, αποσυνδέουν τις πωλήσεις ομολόγων με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα προστέθηκε άλλο ένα fund που αποφάσισε για παρόμοιους λόγους να προχωρήσει σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό, στην αγορά είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες έχει οδηγήσει κάποιους επενδυτές να «απομακρυνθούν» από το ελληνικό ρίσκο. Υπάρχουν, δε, και αναλυτές που θεωρούν πως εκτός από το πολιτικό ρίσκο, επιβαρυντικά για την αγορά ομολόγων έχει επιδράσει και το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του προγράμματος που εφαρμόζεται στα τέλη του έτους.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν πως το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, αλλά κινήσεις από κάποια funds, αναδεικνύει ότι η αγορά δεν εκτιμά πως υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος από ό,τι υπήρχε πριν από κάποιους μήνες. Δεδομένου, όμως, ότι η αγορά είναι «ρηχή», λίγες κινήσεις μπορούν να δημιουργήσουν έντονες διακυμάνσεις, ενώ αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή στην ελληνική αγορά ομολόγων θα παραμείνει για κάποιο διάστημα και έως ότου «βγουν» κάποιες θετικές ειδήσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο προς το παρόν δεν εκφράζουν ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και συνεχίζουν τις προετοιμασίες για τις επόμενες εκδόσεις. Παρακολουθούν, ωστόσο, από κοντά τις διακυμάνσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διαμορφωθεί έντονα αρνητικό κλίμα στην αγορά ενόψει των επόμενων κινήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός για έκδοση εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας και για δημοπρασία νέων 7ετών ομολόγων δεν αλλάζει.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι προχθές ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, δήλωσε πως «ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα». Μετά τις διαρροές για φοροελαφρύνσεις και την πρόθεση για χαλάρωση της λιτότητας, ήθελε να στείλει μήνυμα προς όλους ότι τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως θα ήταν λάθος κίνηση να δοθεί η εικόνα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα έθετε σε κίνδυνο το σχέδιο εξόδου στις αγορές με ανεκτά επιτόκια, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτεί μόνη της τις ανάγκες της από το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή