Υπάλληλοι με πλαστά πτυχία δεν θα παίρνουν σύνταξη

Υπάλληλοι με πλαστά πτυχία δεν θα παίρνουν σύνταξη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η προοπτική να μην καταβάλλονται συντάξεις σε όσους υπαλλήλους του Δημοσίου διαπιστωθεί ότι έκαναν χρήση πλαστών πιστοποιητικών για να επιτύχουν την πρόσληψή τους, πυροδοτεί νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό: Χθες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή άρχισε η συζήτηση επί νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που εμπεριέχει τη σχετική ρύθμιση και ήδη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν για το θέμα σε υψηλότατους τόνους.

Το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί και σε υπαλλήλους που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί, επέτεινε την ένταση – αν και η υφυπουργός Εφη Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι το μέτρο θα αφορά μόνο εκείνους που θα μεριμνήσουν για τη συνταξιοδότησή τους μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος τού υπό συζήτηση νόμου. «Η δρακόντεια ρύθμιση αναδρομικού ελέγχου των συνταξιοδοτηθέντων συμπατριωτών μας σε βάθος δεκαετίας ή εικοσαετίας λόγω πλαστότητας είναι η πιο σκληρή ρύθμιση που υπάρχει σε νομοθέτημα του ελληνικού κράτους», τόνισε ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, και συνέχισε: «Το μνημονιακό σύστημα εκδηλώνει όλη τη σκληρότητα και αναλγησία του με αυτές τις ρυθμίσεις. Ενώ έχει επέλθει διαδοχικά η παραγραφή όλων των πράξεων πρωθυπουργών και υπουργών που οδήγησαν σε χρεοκοπία την πατρίδα μας, μπλοκάρεται η έξοδος στη σύνταξη πολλών συμπολιτών μας κατά τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο».

Η αποστροφή αυτή της τοποθέτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του κ. Ι. Κουτσούκου (ΠΑΣΟΚ): «Επειδή, λοιπόν, έκλεψαν οι πολιτικοί, ας κλέψουν και οι πολίτες; Θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνη αυτήν την αντίληψη, πολύ δε περισσότερο που φιλοδοξείτε να είστε κυβέρνηση μεθαύριο».

«Είναι διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά αυτά που είπατε», παρενέβη η κ. Χριστοφιλοπούλου απαντώντας στον κ. Μητρόπουλο. «Πρέπει να παρουσιάσετε συγκεκριμένα στον λαό τις προτάσεις σας, γιατί εμείς οι προδότες διατηρήσαμε τη χώρα ζωντανή», πρόσθεσε. Ο κ. Μητρόπουλος, αφού τόνισε ότι δεν ζήτησε ποτέ την ατιμωρησία όσων χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά, επισήμανε ότι «θα πρέπει να υπάρχει αναλογία παραπτώματος και ποινής. Πρέπει να πληρώσουν τίμημα ανάλογο του παραπτώματός τους και όχι τίμημα ζωής».

Ανταπαντώντας, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάλεσε ευθέως τον κ. Μητρόπουλο να κάνει συγκεκριμένη πρόταση ως προς τις ενδεικνυόμενες «ποινές» για τις περιπτώσεις πλαστογραφίας, επιμένοντας στην ορθότητα της νομοθετικής ρύθμισης: «Να είναι επιεικές ένα κράτος το οποίο εξαπατήθηκε έστω προ 20ετίας από κάποιον υπάλληλό του φέροντας ένα πλαστό πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου και να του δώσουμε σύνταξη; Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε», συμπλήρωσε.

Τέλος, με αφορμή σχετικές παρατηρήσεις, η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν αφορά υπαλλήλους Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου καταγράφονται «τυπικά κενά» στην εργασιακή τους πορεία με υπαιτιότητα των δήμων (με «κενά» μεταξύ ανανεούμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Η ρύθμιση, ανέφερε, προβλέπει μόνο υποθέσεις όπου πιστοποιείται «δηλαδή δόλος του υπαλλήλου».

Το νομοσχέδιο επί της αρχής ψηφίστηκε μόνο από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η συζήτησή του στην Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή