Αμετακίνητοι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Αμετακίνητοι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για τερματισμό των κινητοποιήσεών τους, οι ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή εθνική εορτή για την 65η επέτειο από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας προκειμένου να αυξήσουν την προσέλευση του κόσμου στους δρόμους της πόλης.

Οι διοργανωτές θεωρούν βέβαιο ότι σήμερα θα συρρεύσουν πολλαπλάσια πλήθη και θα ενωθούν με τα δημοκρατικά αιτήματά τους. Ο αμφισβητούμενος ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, μίλησε χθες για πρώτη φορά μετά την επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ της Κυριακής και ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το ίδιο το Πεκίνο έχει, άλλωστε, χαρακτηρίσει παράνομες τις διαδηλώσεις τους. Χθες για τρίτη συνεχή ημέρα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, αψηφώντας τη βροχή και ανοίγοντας τις ομπρέλες τους, που έχουν γίνει το σύμβολο της πολιτικής ανυπακοής, με αποτέλεσμα η εξέγερση να βαφτιστεί «Επανάσταση της ομπρέλας». «Περάσαμε πάνω από μία εβδομάδα κάτω από την ήλιο, κάτω από σπρέι πιπεριού, φυσικά και μπορούμε να σταθούμε στη βροχή. Τίποτα δεν μας σταματά», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας φοιτητής.

Το αίτημα του κυβερνήτη

«Ζητάω τώρα (από τους διοργανωτές) να υλοποιήσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει στην κοινωνία και να σταματήσουν αμέσως την εκστρατεία τους», είπε νωρίτερα ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ. Ωστόσο οι ηγέτες των ακτιβιστών απέρριψαν το αίτημά του και ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους προς τον ηγέτη να παραιτηθεί καθώς ετοιμάζονταν για μία ακόμη νύχτα τεράστιων διαδηλώσεων. «Πιστεύω ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική, πάνω από 100.000 άνθρωποι αναμένονται απόψε κι ενώ θα ξημερώνει η εθνική εορτή», είπε ο μάνατζερ hedge fund και ακτιβιστής του κινήματος Occupy Central, Εντ Τσιν.

Αγωνία στο Πεκίνο

Το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του για τον τρόπο διακυβέρνησης της ημιαυτόνομης πόλης σε μια περίοδο κατά την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να καταστείλει αντιπολιτευτικά και αποσχιστικά κινήματα στην ενδοχώρα. Οι διαδηλώσεις είναι οι οξύτερες εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής που έχει βιώσει το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν περιήλθε στον κινεζικό έλεγχο. Πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Πεκίνου τον περασμένο Αύγουστο να χειραγωγήσει τον τρόπο υποβολής υποψηφιοτήτων για το ανώτατο πόστο της πόλης.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τον επόμενο ηγέτη τους το 2017, αλλά θα κληθούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων, τους οποίους θα έχει εγκρίνει μία επιτροπή φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο. Μια διαδικασία που οι ακτιβιστές αποκαλούν «κάλπικη δημοκρατία».

Αναλυτές πιστεύουν ότι οι πιθανότητες υποχώρησης του Πεκίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα το πολιτικό μέλλον μιας μέχρι πρότινος ειρηνικής και σταθερής πόλης να είναι αβέβαιο. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές περιμένουν πως από στιγμή σε στιγμή θα αναλάβουν δράση οι αστυνομικοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή