Χαλάρωση εργασιακής νομοθεσίας από Ρέντσι

Χαλάρωση εργασιακής νομοθεσίας από Ρέντσι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέβαλε σε κομματική διάσκεψη τη χαλάρωση της εργασιακής νομοθεσίας, χωρίς όμως να αποφύγει τις σφοδρές αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του δημοκρατικού κόμματος και τη διάσπαση της συνδικαλιστικής ηγεσίας, μέρος της οποίας απείλησε με γενική απεργία.

Το άρθρο 18 της ιταλικής εργατικής νομοθεσίας προβλέπει την επαναπρόσληψη των αδικαιολόγητα απολυθέντων εργαζομένων και ενεργοποιείται περίπου 3.000 φορές τον χρόνο. Εφόσον η αποφασισμένη στα κομματικά όργανα κατάργησή του επικυρωθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο, θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την ευρύτερη απορρύθμιση της ιταλικής αγοράς εργασίας.

Η ιταλική οικονομία έχει εισέλθει στην τρίτη χρονιά ύφεσης, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 25% από την αρχή της κρίσης, ενώ η δυναμική του δημοσίου χρέους είναι έντονα ανοδική.

«Πραγματικά πιστεύουμε ότι ο λόγος που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας είναι το άρθρο 18;» ρώτησε ο επικριτής των μεταρρυθμίσεων Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι. «Η κυβέρνηση Ρέντσι λαμβάνει λεπτομερείς εκθέσεις από την Ενωση Βιομηχάνων και υιοθετεί τις συμβουλές της», υποστήριξε η επικεφαλής του συνδικάτου CGIL Σουζάνα Καμούσο, δηλώνοντας «έτοιμη για απεργία».

«Πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια ταμπού», τόνισε ο Ρέντσι, υποσχόμενος ότι όσοι απολύονται χωρίς εύλογη αιτία θα λαμβάνουν αποζημίωση. Ο Ρέντσι τονίζει ότι το άρθρο 18, που προστατεύει μόνο εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε μεγάλες επιχειρήσεις, θεσμοθετεί την αγορά εργασίας δύο ταχυτήτων. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι προκειμένου να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες στην αγορά εργασίας το άρθρο 18 δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά να ισχύσει για όλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή