Οι απειλές ΕΚΤ και το Μνημόνιο της Ιρλανδίας

Οι απειλές ΕΚΤ και το Μνημόνιο της Ιρλανδίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απείλησαν την ιρλανδική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2010 με άτακτη χρεοκοπία σε περίπτωση που επιχειρούσε να μεταβιβάσει μέρος του κόστους του προγράμματός της στους ομολογιούχους των ιρλανδικών τραπεζών. Στον συλλογικό τόμο στη μνήμη του Μπράιαν Λένιχαν, του εκλιπόντος υπουργού Οικονομικών που διαπραγματεύθηκε το ιρλανδικό Μνημόνιο (αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε την Κυριακή η ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent), ο κ. Χόνοχαν γράφει: «Το προσωπικό της τρόικας δήλωσε κατηγορηματικά στον Μπράιαν Λένιχαν ότι αν “έκαιγε” τους ομολογιούχους, δεν θα υπήρχε πρόγραμμα».

Οπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιρλανδίας, η απόφαση για τον εκβιασμό αυτό ελήφθη «σε τηλεδιάσκεψη πολύ υψηλού επιπέδου, στην οποία δεν είχε προσκληθεί κανένας Ιρλανδός εκπρόσωπος». Ο κ. Λένιχαν, λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο στο πάγκρεας το 2011, είχε πει ότι η ΕΚΤ εκβίασε την Ιρλανδία να δεχθεί τους όρους διάσωσης που της προσφέρονταν.

Η απόφαση να εγγυηθεί το ιρλανδικό κράτος το σύνολο των υποχρεώσεων των ιρλανδικών τραπεζών –ακόμη και προς θεσμικούς πιστωτές, όπως μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες– προκάλεσε θεαματική επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Η μη επιβάρυνση των πιστωτών των τραπεζών σήμαινε αναπόφευκτα νέες, μεγάλες περικοπές και αυξήσεις φόρων για τους Ιρλανδούς πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Εμιλι Ο’ Ράιλι άσκησε κριτική στην ΕΚΤ για την επιμονή της να μην παραδίδει την επιστολή που έστειλε ο πρώην πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ στον κ. Λένιχαν κατά τις δραματικές μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ιρλανδικό Μνημόνιο. Σύμφωνα με τον κ. Χόνοχαν, το εργαλείο πίεσης που επιστράτευσε ο κ. Τρισέ ήταν η έκτακτη χρηματοδότηση των ιρλανδικών τραπεζών από τη Φρανκφούρτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2011, ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, σε επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου την οποία έφερε στο φως η «Κ», απειλούσε ότι πρωτοβουλίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσαν σε διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και –κατά συνέπεια– έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η τράπεζα θα συζητήσει το ενδεχόμενο να καταθέσει ο κ. Τρισέ στην εξεταστική επιτροπή του ιρλανδικού Κοινοβουλίου για τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή