Εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο στα σχέδια της Πανγαία

Εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο στα σχέδια της Πανγαία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς την οποία έχει υποβάλει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να απορροφήσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της MIG Real Estate που βρίσκονται υπό καθεστώς ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οπως έγινε γνωστό χθες, η διοίκηση της MIG Real Estate έχει λάβει τη θετική εισήγηση της Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ, αναφορικά με το τίμημα των 3,1 ευρώ ανά μετοχή που προσέφερε η Πανγαία. Η χρηματιστηριακή έκρινε το τίμημα της δημόσιας πρότασης ως εύλογο και μάλιστα αναφέρει ότι προσεγγίζει το άνω εύρος της δίκαιης αποτίμησης.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόκτηση της MIG Real Estate, η Εθνική Πανγαία θα ελέγχει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από 305 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας άνω των 700.000 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 300 ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ από τα υπόλοιπα πέντε, τα δύο ακίνητα βρίσκονται στη Ρουμανία και τα τρία στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, επικεφαλής της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία έχει ως απώτερο στόχο, τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το μέγεθός της εντός των επόμενων 2-3 ετών. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, μια τέτοιου μεγέθους ΑΕΕΑΠ, θα συγκαταλέγεται αυτομάτως μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της νοτίου Ευρώπης. Μάλιστα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εισαγωγή της εταιρείας και σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο, ιδίως αν εμπλουτιστεί σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων με νέα ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ασφαλώς, θα πρέπει να προηγηθεί η εισαγωγή της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να καταθέσει το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια εγγραφή των μετοχών στο ΧΑΑ, έως το τέλος του έτους. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς για τη MIG Real Estate, αλλά και να έχουν ολοκληρωθεί οι δρομολογούμενες νέες επενδύσεις σε ακίνητα σε Ελλάδα, αλλά και Ιταλία.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε πριν από λίγες εβδομάδες την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της PIMCO. Η πλειονότητα των κεφαλαίων αυτών θα διοχετευτούν για την απόκτηση νέων ακινήτων, με τη διοίκηση να ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο, μια σειρά από συναλλαγές, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οσον αφορά το χρηματιστηριακό μέλλον της ΜIG Real Estate, επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα αξιοποιηθεί. Μία από τις σκέψεις της διοίκησης της Εθνική Πανγαία, είναι η μετεξέλιξή της σε μια εξειδικευμένη ΑΕΕΑΠ, η οποία θα επενδύει αποκλειστικά σε μια κατηγορία ακινήτων, όπως π.χ. σε ξενοδοχεία. Σε περίπτωση όμως που δεν υλοποιηθεί η αυτόνομη εισαγωγή της Εθνική Πανγαία, όπως είναι η σημερινή πρόθεση της διοίκησης, τότε η MIG θα αναλάβει τον ρόλο του «χρηματιστηριακού κελύφους», απορροφώντας εκείνη την εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας και της Invel Real Estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή