Αυξημένη ζήτηση για εταιρικά ομόλογα Ανατ. Ευρώπης – Τουρκίας

Αυξημένη ζήτηση για εταιρικά ομόλογα Ανατ. Ευρώπης – Τουρκίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αποκλεισμός των ρωσικών εταιρειών από τις χρηματαγορές στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία ΗΠΑ και Ε.Ε. έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση για εταιρικά ομόλογα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία της HSBC Holdings, το τρίτο τρίμηνο οι εταιρείες της Ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας εξέδωσαν συνολικά ομόλογα αξίας 6,94 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα, το μεγαλύτερο ποσό εκδόσεων σε διάστημα τριμήνου των τελευταίων ετών. Ανάμεσα στις εταιρείες που εκμεταλλεύθηκαν την απουσία της Ρωσίας από τις αγορές συγκαταλέγονται η Synthos SA της Πολωνίας και η τουρκική Arcelik AS. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εκδόσεις ομολόγων από ρωσικές εταιρείες περιορίστηκαν στα 1,85 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ραγδαία πτώση κατά 57% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ράσαλε Σόφιλντ Μπέζερ, στέλεχος της HSBC με ειδικότητα στις αγορές ομολόγων αναδυόμενων αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, τονίζει πως η μείωση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων από τη Ρωσία «έχει μεταφρασθεί σε πιο ευνοϊκούς όρους για τις εταιρείες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς μειώνονται τα spreads των ομολόγων Πολωνίας, Τσεχίας αλλά και της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή η Schlumberger Ltd, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαιοπηγών, απομακρύνει από τη Ρωσία όσους υπαλλήλους της είναι πολίτες των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την είδηση ανέφεραν πηγές της επιχείρησης, που τόνισαν πως θα απομακρυνθούν τουλάχιστον 20 μεσαία και ανώτερα στελέχη της. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Κοκίν, αναλυτή της UralSib Financial Corp, «αν η Schlumberger και άλλες εταιρείες περιορίσουν τη συμμετοχή τους στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, ο αντίκτυπος στην παραγωγή θα είναι αισθητός σε λίγους μήνες, περιορίζοντάς την ίσως κατά 1% το επόμενο έτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή