Τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπέζι της τρόικας

Τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπέζι της τρόικας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διετή διάρκεια και για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2013 θα έχει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που συζητείται στο σημερινό ραντεβού του κ. Νίκου Δένδια με την τρόικα.

Η ρύθμιση που έχει τη μορφή νομοσχεδίου θα επιτρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες και Δημόσιο με πρόβλεψη για διαγραφή των απαιτήσεων από πρόστιμα και προσαυξήσεις και παράλληλη αποπληρωμή του υπολοίπου του ποσού σε μακροχρόνιες δόσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάνουν έως τις 120 δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι οριζόντιος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα θα αποφασίζεται εξατομικευμένα για τις μεγάλες. Ως ασφαλιστική δικλίδα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που κάποιος αθετήσει μία δόση, η οφειλή θα αναβιώνει.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, η τρόικα δεν έχει διατυπώσει κάθετες αντιρρήσεις στη σχετική ρύθμιση. Αντίθετα φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως, ζητώντας ωστόσο στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων των οφειλών προς Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αντιθέτως, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον (αναβαλλόμενος φόρος), ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν. Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν το 18% από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει, θα υπάρξει καθαρό όφελος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή