Ως κοινοί ποινικοί καταδικάστηκαν οι ληστές Βελβεντού

Ως κοινοί ποινικοί καταδικάστηκαν οι ληστές Βελβεντού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και όχι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο καταδικάστηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013. Το Δικαστήριο ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία τους κήρυξε ενόχους για βαριά κακουργήματα, ληστεία, διακεκριμένες οπλοκατοχές, έκρινε όμως ότι δεν μετείχαν στον σκληρό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Με το σκεπτικό ότι είχαν περιφερειακή σχέση με τρομοκρατικές δραστηριότητες, το Δικαστήριο οδηγήθηκε σε καταδίκη όλων σε ποινές που ξεκινούν από 15 έως 16 έτη κάθειρξη κατά περίπτωση.

Και στους έξι δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, αν και ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, είχε προτείνει την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους, όπως και την καταδίκη τους με βάση τον κοινό ποινικό νόμο και όχι τον αντιτρομοκρατικό, πρόταση που έγινε δεκτή.

Η δίκη για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό κράτησε πολλούς μήνες, με τους κατηγορουμένους να αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο για σωρεία αδικημάτων, για τα βαρύτερα από τα οποία και καταδικάστηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι, οι ποινές που τους επιβλήθηκαν κατά συγχώνευση, διότι τα αδικήματα ήταν πολλά, ήταν:

Στον Γ. Μιχαηλίδη, 16 χρόνια κάθειρξη και τέσσερις μήνες. Στον Νικόλαο Ρωμανό 15 χρόνια και 11 μήνες, στον Δ. Πολίτη 11 χρόνια και πέντε μήνες, στον Α. Μπουρζούκο 15 χρόνια και 11 μήνες, στον Α. Ντόλιο 15 χρόνια και 11 μήνες και στον Φ. Χαρίση, 15 χρόνια και 11 μήνες.

Το δικαστήριο τους απάλλαξε για ορισμένα αδικήματα ήσσονος ποινικής βαρύτητας, όπως αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή σχετικά με ορισμένα αντικείμενα που είχαν βρεθεί στο αυτοκίνητο που εγκαταλείφθηκε μετά τη ληστεία. Επίσης μετέτρεψε προς το επιεικέστερο αδικήματα όπως η αρπαγή, κρίνοντας ότι σκόπιμο είναι να καταδικαστούν μόνο για την παράνομη κατακράτηση, αφού σκοπός τους ήταν η διαφυγή τους και για τον λόγο αυτό κράτησαν όμηρο πολίτη που βρέθηκε στο συμβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή