Η Τουρκία έτοιμη να επιτεθεί στο ISIS

Η Τουρκία έτοιμη να επιτεθεί στο ISIS

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Συρία ή και στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), που έχουν φτάσει σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα σύνορά της. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, επισημοποιώντας τη στροφή στην πολιτική της Αγκυρας, η οποία κρατούσε μέχρι πρότινος άκρως επιφυλακτική στάση – εν μέρει, λόγω των φόβων της ότι η εκστρατεία εναντίον του ISIS θα μπορούσε να ενισχύσει τους Κούρδους αυτονομιστές.

«Θα αγωνιστούμε αποτελεσματικά εναντίον του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Αυτή θα είναι διαρκώς η προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, κατά τη χθεσινή, εναρκτήρια συνεδρίαση της καινούργιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Εσπευσε να προσθέσει: «Οι τόνοι από βόμβες που πέφτουν από τον αέρα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την απειλή και τον κίνδυνο. Η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες που αναζητούν προσωρινές λύσεις και οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει σε άλλους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση».

Η τελευταία αποστροφή του Ερντογάν προδίδει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ισχυροποιηθεί, από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον των ισλαμιστών, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ. «Θα συνεχίσουμε επίσης να έχουμε ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του συριακού καθεστώτος και να ενθαρρύνουμε την εγκαθίδρυση συνταγματικού, κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης, που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αργά τη νύχτα της Τρίτης, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση η οποία επιτρέπει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία για την αποτροπή «επιθέσεων εναντίον της χώρας από τρομοκρατικές οργανώσεις». Εφόσον υιοθετηθεί, η κυβερνητική πρόταση θα επιτρέψει επίσης τη χρησιμοποίηση τουρκικών βάσεων, όπως εκείνη του Ιντσιρλίκ, για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών εναντίον του ISIS.

Στον τουρκικό Τύπο θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ της αποστολής στρατευμάτων η ανάγκη να προστατευθεί ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη βόρεια Συρία. Ο τάφος θεωρείται από την Αγκυρα τουρκικό έδαφος βάσει γαλλοτουρκικής συμφωνίας του 1921 και φυλάσσεται από Τούρκους στρατιώτες. Τις σχετικές εικασίες τροφοδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, περί των κινδύνων που εγκυμονεί για το ιστορικό μνημείο η δράση του ISIS.

Στο μεταξύ, αμφίρροπη εξακολουθεί να διαγράφεται η αιματηρή αναμέτρηση του ISIS με τους Κούρδους υπερασπιστές της πολιορκούμενης συριακής πόλης Κομπανί, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες θέσεις του ISIS σε απόσταση 4 ώς 5 χλμ. από το κέντρο της Κομπανί, αναπτερώνοντας το ηθικό των Κούρδων υπερασπιστών της. Οπως ανέφερε όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει 325 από τα 354 χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κομπανί, σφίγγοντας τον κλοιό της πολιορκίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι φανατικοί ισλαμιστές του ISIS αποκεφάλισαν επτά άνδρες και τρεις γυναίκες σε χωριά που κατέλαβαν.

Σε ένα άλλο, κρίσιμο μέτωπο της σύγκρουσης, οι Κούρδοι μαχητές από το Βόρειο Ιράκ (Πεσμεργκά) διατηρούσαν και χθες τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ράμπια, στα συροϊρακινά σύνορα, κόβοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών. Τέλος, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τρεις φοιτητές του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης ως υποστηρικτές του ISIS, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αριστερών αντιπάλων των τζιχαντιστών και ισλαμιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή