Υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικών δήμων ο Γ. Καμίνης

Υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικών δήμων ο Γ. Καμίνης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνάντηση των δημάρχων των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, με θέμα την «αστική ευρωπαϊκή ατζέντα», συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι στην ιταλική πρωτεύουσα η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο των πόλεων μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι «αποτελεί κοινή διαπίστωση, άλλωστε, ότι η περιφερειακή ανάπτυξη περνά, κυρίως, μέσα από τις πόλεις από τη στιγμή που το 70% του πληθυσμού της Ένωσης ζει σε αστικά κέντρα και σε δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό θα έχει αγγίξει το 80%».

Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε: «Χρειάζεται ένας πολύ προσεκτικός και λεπτομερής σχεδιασμός, διότι οι πόλεις αποτελούν, ουσιαστικά, τα εργαστήρια του μέλλοντος. Εργαστήρια σε ό,τι αφορά τα θετικά τους σημεία, όπως η γνώση, η καινοτομία, τα πανεπιστήμια, η τεχνολογία, αλλά και στα μεγάλα θέματα, όπως η μετανάστευση, η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη, η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αστική ατζέντα γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη, «διότι για την περίοδο 2014-2020 για πρώτη φορά οι πόλεις παίρνουν ένα σαφές, ξεχωριστό μερίδιο κονδυλίων, για την ανάπτυξή τους». «Στη χώρα μας πρέπει να ξυπνήσουμε, να το συνειδητοποιήσουμε, να δημιουργήσουμε στις μεγάλες πόλεις μητροπολιτικούς δήμους ώστε να έχουν τα μέσα να βοηθήσουν πραγματικά τους δημότες τους, χωρίς αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, αδράνεια και οπισθοδρόμηση» κατέστησε σαφές ο δήμαρχος της Αθήνας.

Πριν επισκεφθεί τη Ρώμη, ο κ. Καμίνης μετέβη στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το ίδρυμα Bloomberg Philanthropies σε συνεργασία με το Aspen Institute και το περιοδικό Atlantic, οργάνωσαν ένα «Εργαστήρι Πόλης» (City Lab). Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, ήταν μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, δημάρχων, οι οποίοι αντήλλαξαν σκέψεις και «καλές πρακτικές», στο πλαίσιο ενός θεσμού που προσπαθεί να φέρει σε επαφή τις πόλεις με τις διεθνείς εξελίξεις στην καινοτομία.

Η Αθήνα τιμήθηκε στο πλαίσιο μεγάλου διαγωνισμού που οργανώθηκε από το Bloomberg Philanthropies, μεταξύ 155 ευρωπαϊκών πόλεων, για σχέδια καινοτομίας. Η ελληνική πρωτεύουσα ήταν μεταξύ των πέντε πρώτων πόλεων που βραβεύθηκαν, με τιμητική αναγνώριση αλλά και καταβολή ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο της Αθήνας αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συνεργασθούν με τους δήμους – και το αντίστροφο- ώστε να έρθει, πλέον, σε επαφή η κοινωνία με τη διοίκηση των δήμων.

Τόσο στη Ρώμη όσο και στο Λος Άντζελες ο Γιώργος Καμίνης κλήθηκε να συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του μεγάλων ευρωπαϊκών αστικών κέντρων, με στόχο τη βελτίωση της σχέσης με τον πολίτη αλλά και την έγκαιρη πρόβλεψη και επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων που πρόκειται να προκύψουν ή και να προσλάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή