Κόντρα ΕΛΣΤΑΤ – ΥΠΟΙΚ για καθυστέρηση της αποστολής στοιχείων στην Eurostat

Κόντρα ΕΛΣΤΑΤ – ΥΠΟΙΚ για καθυστέρηση της αποστολής στοιχείων στην Eurostat

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Αν. Γεωργίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα αναφορικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τη μη αποστολή προς την Eurostat των ιστορικών στατιστικών στοιχείων (από το 1995 έως το 2013) για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Η αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα ήταν οι δηλώσεις του κ. Γεωργίου στους Financial Times τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες παραδεχόταν ότι χάθηκε η προθεσμία «εξαιτίας καθυστερήσεων», αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι οι καθυστερήσεις προήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Ακολούθησαν την Τετάρτη δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, τα οποία υποστήριζαν πως ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε τον επικεφαλής του ΓΛΚ κ. Σταϊκούρα σχετικά με την υποχρέωση της υποβολής των εν λόγω στοιχείων μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου. Οπότε είχε και η ΕΛΣΤΑΤ ευθύνη για τη μη συμμόρφωση με την προθεσμία.

Δημοσιεύματα τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργίου. Την ίδια ημέρα το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «το σχετικό αίτημα για τα απαραίτητα στοιχεία απεστάλη προς τον υπουργό Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου 2014 με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΓΠ-28/17.1.2014 επιστολή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ» και η ίδια επιστολή «κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στη γενική γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ και σε 11 στελέχη του ΓΛΚ (όπως στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας, στον προϊστάμενο Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, στην προϊσταμένη Διεύθυνσης Λογαριασμών Δημοσίου και στον προϊστάμενο του Τμήματος Μεθοδολογίας στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Δημοσιονομικών Στοιχείων & Μεθοδολογίας)».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και όλες οι άλλες οχλήσεις της ΕΛΣΤΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών για το ίδιο θέμα και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «δεν υπήρξε, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει, οποιαδήποτε έλλειψη ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του ΓΛΚ ως προς το σημαντικό αυτό θέμα της παροχής στοιχείων προς την ΕΛΣΤΑΤ για τον υπολογισμό και την υποβολή στη Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 1995-2013, η οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό (E.E. 549/2013, άρθρο 3 και παράρτημα Β)».

Χθες, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε με ανακοίνωσή του στον κ. Γεωργίου πως «παρέλαβε 2 επιστολές από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. Η λοιπή αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τον ίδιο και τους παραλήπτες των επιστολών του, τους οποίους ο ίδιος κάθε φορά προσδιόριζε».

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται πως προώθησε το θέμα της συγκέντρωσης των επίμαχων στοιχείων στις 26 Αυγούστου 2014, αλλά «κατόπιν ηλεκτρονικών επιστολών του υπουργού Οικονομικών της 30ής Ιουλίου 2014 και 22ας Αυγούστου 2014 (σ.σ. είχε αναλάβει ο κ. Χαρδούβελης)», οπότε και με απόφασή του προώθησε τη «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμό μελών Ομάδας Εργασίας για τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων περιόδου 1995-2013». Μάλιστα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα πως η εν λόγω Ομάδα Εργασίας με επιστολή της στην ΕΛΣΤΑΤ στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 σημείωνε ότι «τα στοιχεία που σας εστάλησαν στις 10.09.2014 και στις 18.09.2014 αποτελούν προϊόν πολύμηνης εργασίας των υπηρεσιών του ΓΛΚ και του ΟΔΔΗΧ». Δηλαδή, τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία τα έχει παραλάβει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα, δε, με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου που επικαλούνται σχετικό έγγραφο της Eurostat, η αποστολή των ιστορικών στοιχείων στην Eurostat είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Ωστόσο, από την ΕΛΣΤΑΤ ξεκαθαρίζουν ότι η αποστολή τους είναι υποχρεωτική βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 και το άρθρο 3 αυτού. Το εθελοντικό έγκειται στην προσαρμογή των πινάκων με τον νέο τρόπο παρουσίασης των στοιχείων που θα αποσταλούν, ενώ σύντομα αναμένεται να στείλει η Επιτροπή επιστολή στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή