Υπέβαλε παραίτηση, μετά το νέο κρούσμα ολιγωρίας

Υπέβαλε παραίτηση, μετά το νέο κρούσμα ολιγωρίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την παραίτησή της υπέβαλε χθες η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, αρμόδια για τη φύλαξη του Αμερικανού προέδρου, Τζούλια Πίρσον, μετά το νέο κρούσμα ολιγωρίας της υπηρεσίας, που αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από τη διείσδυση του ψυχοπαθούς βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ, Ομάρ Γκονζάλες, στο εσωτερικό της προεδρικής κατοικίας και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του προέδρου στο Κέντρο Λοιμωδών Νόσων στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ο Μπαράκ Ομπάμα συνταξίδεψε σε ανελκυστήρα με ένοπλο υπάλληλο εταιρείας φύλαξης, με τρεις καταδίκες για σωματικές βλάβες εις βάρος του.

Ο πρόεδρος δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, ενώ η Τζούλια Πίρσον δεν θεώρησε αναγκαίο να το αναφέρει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράξενη συμπεριφορά

Ο υπάλληλος της εταιρείας ασφαλείας προκάλεσε μάλιστα την ανησυχία των μελών της Μυστικής Υπηρεσίας, που συνόδευσαν τον πρόεδρο στον ανελκυστήρα, όταν άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα, ενώ αρνήθηκε να υπακούσει σε διαταγή των φρουρών του Ομπάμα να σταματήσει να φωτογραφίζει με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου.

Αφού ο ανελκυστήρας έφθασε στον προορισμό του, ο Ομπάμα βγήκε από αυτόν, ενώ δύο μέλη της φρουράς του παρέμειναν στην καμπίνα για να ανακρίνουν τον «περίεργο» άνδρα.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των στοιχείων του, που έγινε επιτόπου, αποκάλυψε το ποινικό του μητρώο. Μόνο τότε ο άνδρας παρέδωσε το κρυμμένο όπλο του στους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι δεν είχαν υποπτευθεί πως οπλοφορούσε.

Ο βουλευτής Τζέισον Τσάβετς, επικεφαλής υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρμόδιας για τη Μυστική Υπηρεσία, είπε: «Ενας καταδικασθείς για κακούργημα βρίσκεται δίπλα στον πρόεδρο χωρίς κανείς να τον έχει ελέγξει εκ των προτέρων. Δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω την οργή μου γι’ αυτές τις ελλείψεις στην ασφάλεια του προέδρου και της οικογένειάς του. Η ζωή του Μπαράκ Ομπάμα κινδύνευσε. Η χώρα αυτή θα ήταν εντελώς διαφορετική αν είχε τραβήξει το όπλο του».

Το περιστατικό του ανελκυστήρα αποκαλύπτει σημαντικά προβλήματα στην τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για τον πρόεδρο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας για τις μετακινήσεις του προέδρου, με κωδική ονομασία «πρόγραμμα απόσταση ασφαλείας», κάθε μέλος ομάδας εργασίας, υπάλληλος συνεδριακού κέντρου, ξενοδοχείου, κάθε προσκεκλημένος και εθελοντής, που θα βρεθεί κοντά στον πρόεδρο, πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αστυνομικές υπηρεσίες. Κάθε άτομο που θα βρεθεί να έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή να πάσχει από ψυχικό νόσημα, αποκλείεται ασυζητητί.

Σε κάθε μετακίνηση του προέδρου, τουλάχιστον ένα άτομο αποκλείεται από εκδήλωση εξαιτίας του παρελθόντος του.

Πριν από ένα μήνα, εθελοντής του Δημοκρατικού Κόμματος, που προσφέρθηκε να επιτελέσει χρέη οδηγού κατώτερων στελεχών σε ταξίδι του προέδρου εντός ΗΠΑ, αποκλείστηκε από την επίσκεψη, διότι είχε παλιότερα αντιμετωπίσει κατηγορίες σωματικών βλαβών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή