Αποψη: Γαλλικός προϋπολογισμός και ευρωπαϊκό αδιέξοδο

Αποψη: Γαλλικός προϋπολογισμός και ευρωπαϊκό αδιέξοδο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Σαπέν, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα συνεχίσει να υπερβαίνει τουλάχιστον μέχρι το 2017 τα όρια που προσπαθούν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες, με οδηγό πάντα τη Γερμανία και βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο που υιοθέτησαν όλες σχεδόν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Γαλλίας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν ο προκάτοχός του στο υπουργείο, ο κ. Μοσκοβισί, παρουσιαστεί στις εξετάσεις που προμηνύονται δύσκολες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση και να αναλάβει ο ίδιος το οικονομικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή. Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και περιλαμβάνει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου.

Κάπως οξύμωρο δεν είναι το σχήμα να αναλαμβάνει χρέη φύλακα για όλες τις χώρες κάποιος που δεν τηρούσε προηγουμένως αυτούς τους κανόνες στη δική του χώρα; Ή μήπως ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιουνκέρ, που μοίρασε τα χαρτοφυλάκια, έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ; Σίγουρα οι σύντροφοι της κυρίας Μέρκελ στο Βερολίνο δεν δείχνουν να το πολυδιασκεδάζουν.

Η αδυναμία, ή και άρνηση, της Γαλλίας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και να πειθαρχήσει στους δημοσιονομικούς κανόνες που ουσιαστικά επέβαλε η Γερμανία, σε συνδυασμό με την πεισματική άρνηση από την πλευρά της Γερμανίας να ληφθούν μέτρα που θα τονώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αποτελεί την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού προβλήματος τα τελευταία χρόνια. Από τη μια πλευρά, χώρες, όπως η Γαλλία, δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, να αλλάξουν ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που δεν είναι πλέον βιώσιμο. Η ανταγωνιστικότητα μειώνεται, ενώ τα χρέη συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Οι Γάλλοι πολλές φορές δείχνουν σε εμάς κάποια κατανόηση γιατί, αν και είναι ακραία περίπτωση η Ελλάδα, φοβούνται ότι μπορεί να δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσει και η Γαλλία, εάν δεν αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία επιμένει σε μια ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που αποδεικνύεται στην πράξη αδιέξοδη. Δογματισμός σίγουρα υπάρχει στη Γερμανία, μια χώρα όπου πολλοί οικονομολόγοι και κοινοί θνητοί πιστεύουν στην απόλυτη αλήθεια και την υπέρτατη αξία των κανόνων.

Αλλά είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι τελείως αδικαιολόγητη, που σημαίνει ότι οι Γερμανοί φοβούνται πως αν οι ίδιοι δεχτούν τελικά να χαλαρώσουν οι κανόνες της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που σήμερα προκαλούν ασφυξία στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι εταίροι της Γερμανίας, βλέπε Γαλλία και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν θα τηρήσουν και πάλι την όποια νέα συμφωνία. Αυτό είναι το αδιέξοδο που ζει σήμερα η Ευρώπη και οι συνέπειες, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές, είναι οδυνηρές.

* Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή