Απαγορεύτηκαν οι πλαστικές σακούλες

Απαγορεύτηκαν οι πλαστικές σακούλες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Oχι στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης είπε διά νόμου η Καλιφόρνια. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η Καλιφόρνια από χθες είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Ειδικότερα θα απαγορεύεται η χρήση τέτοιων ειδών συσκευασίας από καταστήματα εδώδιμων, ποτών και καταστήματα γενικού εμπορίου προκειμένου να περιοριστούν τα απορρίμματα τα οποία καταστρέφουν το περιβάλλον.

Σε ισχύ από τον Ιούλιο

Η σχετική νομοθεσία, η οποία υπεγράφη από τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζέρι Μπράουν πρόκειται να ξεκινήσει να τίθεται σε ισχύ από τον επόμενο Ιούλιο. Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, «ο νόμος είναι ένα βήμα στην ορθή κατεύθυνση και θα περιορίσει την πλημμύρα πλαστικών αποβλήτων που μολύνουν παραλίες και ακτές, τα πάρκα ακόμα και τους ίδιους τους ωκεανούς».

Οι κατασκευαστές αυτών των πλαστικών ειδών συσκευασίας προσπάθησαν επανειλημμένως να αποτρέψουν την ψήφιση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στους καταστηματάρχες που επηρεάζονται από το μέτρο να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους χρεώνοντας τις χάρτινες σακούλες που αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι πελάτες τους. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, απαγορεύεται στα καταστήματα να πωλούν ή να διαθέτουν σακούλες από ανακυκλωμένο χαρτί στα σημεία πώλησης εκτός κι αν η σακούλα διατίθεται προς πώληση έναντι τουλάχιστον 0,10 σεντ.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα, όπως το Wal-Mart και το Target, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο από την αρχή του Ιουλίου 2015, ενώ τα καταστήματα γενικού εμπορίου και οι αγορές τροφίμων έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους και θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νέου νόμου μέχρι τον Ιούλιο του 2016. Το λόμπι της σακούλας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην περάσει η εν λόγω νομοθεσία.

Επί του παρόντος, αξίζει να σημειωθεί, ο νόμος που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες δεν ισχύει για τα καταστήματα ρουχισμού και ηλεκτρικών ειδών αλλά και για σακούλες στις οποίες τοποθετούνται λαχανικά και κρέατα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή