Τον Οκτώβριο του 2015 οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

Τον Οκτώβριο του 2015 οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναβαθμισμένη σύνθεση στελεχών εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο Balkans & Adriatic Oil and Gas Summit, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα, 16 μεγάλου και μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκές εταιρείες. Η πλειονότητα μάλιστα των στελεχών που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα και θα παραμείνουν για τρεις ημέρες, έχει ως αρμοδιότητα την υπογραφή συμβάσεων και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για επενδύσεις, γεγονός που συνδέεται με το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών για επαφές και διευκρινίσεις σχετικά με το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και την προκήρυξη για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και την Κρήτη. Στις 16 εταιρείες συγκαταλέγονται οι ΕΧΧΟΝ Mobil, Shell, Gazprom Neft, Statoil, OMV, Petromanas, Marathon Oil, Bankers Petroleum, Dana gas κ.ά.

Τα αρμόδια στελέχη πάντως του ΥΠΕΚΑ που έρχονται σε επαφή με τις πετρελαϊκές εταιρείες εμφανίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία. Επιβεβαιώνουν το θερμό ενδιαφέρον κορυφαίων εταιρειών και εκτιμούν ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για την παραχώρηση των 20 «οικοπέδων» στο Ιόνιο και την Κρήτη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οσο πλησιάζουμε πάντως σε αυτό το ορόσημο, ενισχύονται οι εκτιμήσεις που θέλουν το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην περιοχή του Ιονίου και μάλιστα σε συγκεκριμένα οικόπεδα. Η Κρήτη, όλοι συμφωνούν ότι απαιτεί πολύ υψηλές επενδύσεις και ότι δύσκολα σε αυτή τη φάση θα εκφραστεί ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τελική έκβαση θα κριθεί και από έναν συνδυασμό άλλων παραγόντων, όπως η εξέλιξη της διεθνούς τιμής του αργού, αλλά και η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, όπως εκτιμούν οι συνομιλητές με τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία για το ελληνικό project υδρογονανθράκων. Εάν οι προσδοκίες επαληθευτούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε στο συνέδριο η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, νομική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν τον Απρίλιο του 2015 και οι συμβάσεις να υπογραφούν τον Οκτώβριο του 2015.

Η κ. Σδούκου παρουσίασε επίσης τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στον τομέα των ερευνών στη χώρα μας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, τα πρόσφατα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, το διαφανές και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, τη χαμηλή φορολογία (25%) και τη στρατηγική θέση της χώρας. Στο υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς των πετρελαϊκών εταιρειών για τα ελληνικά κοιτάσματα αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα. Μέχρι το τέλος του έτους, όπως είπε, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), o oποίος προβλέπεται να λειτουργήσει το 2016.

Τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στον διαγωνισμό μαζί με τους συνεταίρους τους στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου προανήγγειλε από πλευράς του ομίλου στο συνέδριο ο κ. Γιάννης Γρηγορίου. Από πλευράς της Energean Oil ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μαθιός Ρήγας ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας του να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για έρευνες στις περιοχές Αρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, που θα δημοπρατηθούν έπειτα από αίτημα της ιταλικής ENEL. Τέλος, ο διευθυντής πετρελαϊκής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ Γ. Τσιφουτίδης παρουσίασε στοιχεία που τεκμηριώνουν τις γεωλογικές αναλογίες του ελληνικού υπεδάφους με αυτά της Αλβανίας και της Ιταλίας όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή