Είχαν στήσει κύκλωμα στο «Μακεδονία»

Είχαν στήσει κύκλωμα στο «Μακεδονία»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενας πιλότος 31 ετών σε ελληνική αεροπορική εταιρεία, μία υπάλληλος στο check-in του αεροδρομίου «Μακεδονία» και ένας 48χρονος Κύπριος, που κατεζητείτο από το 2004 για απάτες, μετέχουν σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο. Συνελήφθησαν μαζί με τέσσερις ακόμη συνεργούς τους την Τρίτη, σε κοινή επιχείρηση των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και Αττικής. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες. Αστυνομικοί που υπηρετούν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις κυρίως Σύρων μεταναστών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013 και εισέπραττε 2.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που «έστελνε» παράνομα στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων. Από το υλικό που συγκεντρώθηκε φέρεται να προέκυψε ότι εγκέφαλος της «σπείρας» ήταν ο 48χρονος Κύπριος, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν από το 2004 εντάλματα σύλληψης των κυπριακών αρχών για απάτες, πλαστογραφίες και παραχάραξη. Χρησιμοποιούσε 11 πλαστές ταυτότητες, με τις οποίες είχε εκδώσει έξι διαφορετικούς κωδικούς ΑΦΜ. Σύμφωνα με αστυνομικό που μετείχε στην έρευνα, ο 48χρονος πλαστογραφούσε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία διέθετε σε αλλοδαπούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στη Γερμανία.

Διευκόλυνση επιβίβασης

Ως συνεργός του συνελήφθη γυναίκα υπάλληλος στο check-in του αεροδρομίου «Μακεδονία». Κατηγορείται ότι διευκόλυνε τους παράνομους μετανάστες να επιβιβάζονται σε πτήσεις προς το εξωτερικό, παρότι γνώριζε ότι έφεραν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, υποδείκνυε στα μέλη του κυκλώματος τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες η αστυνομική δύναμη στο αεροδρόμιο ήταν περιορισμένη ή και το πότε στη διαδικασία επιβίβασης απασχολούνταν νεοπροσληφθέντες και άρα άπειροι συνάδελφοί της. Για κάθε αλλοδαπό που εγκατέλειπε τη χώρα φέρεται να εισέπραττε 600 ευρώ.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και δύο ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών πρακτορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξέδιδαν εισιτήρια γνωρίζοντας ότι τα στοιχεία ταυτότητας που χρησιμοποιούσαν ήταν πλαστά και δεν αντιστοιχούσαν στους αλλοδαπούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν. Σε ό,τι αφορά τον πιλότο, είχε προσωπική επαφή με τον Κύπριο «εγκέφαλο» και τη νεαρή υπάλληλο του αεροδρομίου και είχε πλήρη γνώση για τη δράση του κυκλώματος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες προκύπτει ότι ο 31χρονος συνήθιζε να πιλοτάρει υπό την επήρεια αλκοόλ… Δευτερεύοντα ρόλο αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, συλληφθέντα και μη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή