Τσουνάμι παράνομων μεταναστών έως το τέλος του έτους

Τσουνάμι παράνομων μεταναστών έως το τέλος του έτους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μη νομίμως εισερχομένων από τα σύνορα της Ελλάδας, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα διασχίσουν τα σύνορά μας 30.000 παράνομοι μετανάστες. Το αντίστοιχο νούμερο για το 2013 ήταν 9.000», είπε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η εκ μέρους του κ. Βαρβιτσιώτη ενημέρωση για θέματα του υπουργείου και την αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνέδεσε την αύξηση αυτή με τις εξελίξεις στη Συρία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Κάθε μέρα που βγαίνει στην τηλεόραση κάποιος απ’ αυτά τα θύματα των ισλαμιστών που του κόβουν το κεφάλι, ή κάθε μέρα που εκπέμπεται η είδηση για ομαδικούς τάφους ή ομαδικές εισβολές, την επομένη ακριβώς διπλασιάζεται η πίεση που αισθανόμαστε εμείς στα σύνορά μας». Και συνέχισε κάνοντας λόγο και για συνεργασία των ελληνικών με τις τουρκικές αρχές: «Εμείς έχουμε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει τεράστια επιτυχία και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Παρότι στα νερά της Μεσογείου έχουμε θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπους – δραματικά αλλά λίγα ήταν τα περιστατικά τα οποία είχαμε στις θάλασσές μας- παράλληλα έχουμε και έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, των οποίων αποτρέπουμε την είσοδο και ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν, πράγμα το οποίο γίνεται. Ως το τέλος του χρόνου, υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 15.000 αυτοί, τους οποίους θα έχουν περισυλλέξει οι τουρκικές αρχές ύστερα από δικές μας υποδείξεις».

Πράγματι, μεγάλος αριθμός από τους εισερχόμενους στην Ελλάδα είναι Σύροι. Ωστόσο λίγοι από αυτούς θέλουν να παραμείνουν εδώ ή υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν συνήθως μαζί τους αρκετά χρήματα ώστε να μείνουν για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι το δουλεμπορικό κύκλωμα να οργανώσει τη μετάβασή τους σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες. «Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες θέλουν να φτάσουν επειδή εκεί δίδεται άμεσα στέγη και οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ πολλοί έχουν ήδη εκεί τους φίλους ή τις οικογένειές τους» λέει στην «Κ» Σύρος που μένει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η μετάβαση γίνεται με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι επιχειρούν να φύγουν αεροπορικώς χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, άλλοι με οχήματα, οδικώς, περνώντας από Σκόπια – Σερβία – Ουγγαρία – Αυστρία, ένα ταξίδι που διαρκεί εβδομάδες. Για όσο καιρό παραμένουν στην Ελλάδα, συνήθως έναν με δύο μήνες, μένουν σε νοικιασμένα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες συνοικίες, όπως Καλλιθέα και Νέος Κόσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή