Ο Κάρατζιτς αποποιήθηκε τις ποινικές ευθύνες

Ο Κάρατζιτς αποποιήθηκε τις ποινικές ευθύνες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, επέμεινε χθες ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν «ίχνος στοιχείων» που να τον συσχετίζουν με τις φρικαλεότητες του πολέμου στη Βοσνία, κατηγορώντας το δικαστήριο ότι στήνει στο εδώλιο ολόκληρο τον σερβικό λαό.

Στο υπόμνημα 874 σελίδων που κατέθεσε χθες, ο Κάρατζιτς αποποιήθηκε τις ποινικές ευθύνες, παραδέχτηκε όμως ότι φέρει «ηθική ευθύνη για οποιαδήποτε εγκλήματα διέπραξαν οι πολίτες και οι δυνάμεις της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (της σερβοβοσνιακής οντότητας)». Ο εμφύλιος της Βοσνίας διήρκεσε από το 1992 έως το 1995 και οδήγησε στον θάνατο 100.000 ανθρώπους και στον εκτοπισμό 2 εκατομμυρίων.

Μεταξύ των 11 κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του 69χρονου Κάρατζιτς περιλαμβάνονται η γενοκτονία και οι διώξεις αντιπάλων, ενώ η εισαγγελία έχει ζητήσει την καταδίκη του σε ισόβια. Στο δικαστήριο, ο 69χρονος Κάρατζιτς είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του βασίζονται στην υπόθεση ότι ήταν πρόσωπο-κλειδί σε μια εγκληματική συνωμοσία προκειμένου να διωχθούν οι μουσουλμάνοι και οι Κροάτες από τις περιοχές της Βοσνίας στις οποίες κυριαρχούσαν οι Σέρβοι.

Χωρίς αυτή τη θεωρία «το μόνο που θα μείνει θα είναι οι καλές πράξεις μου προς τον λαό μου και τους άλλους δύο λαούς», είπε ο Κάρατζιτς, υποστηρίζοντας ότι ήταν «πραγματικός φίλος των μουσουλμάνων». «Ξέρω την αλήθεια, η εισαγγελία ξέρει την αλήθεια, αλλά προσπαθεί να παραπλανήσει το δικαστήριο», ισχυρίστηκε ο Κάρατζιτς.

Για τη Σρεμπρένιτσα

Επίσης υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για τη σφαγή μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα το 1995, ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό των 7.000 νεκρών και ότι οι δολοφονίες αυτές δεν ισούνται με γενοκτονία. Ο Κάρατζιτς είπε ότι θα μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τη Σρεμπρένιτσα σήμερα.

Προχθές η εισαγγελία έκλεισε την επιχειρηματολογία της δηλώνοντας ότι η ισόβια κάθειρξη «είναι η μόνη τιμωρία που ταιριάζει» σε έναν άνθρωπο όπως ο Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κάρατζιτς, από κοινού με τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράντκο Μλάντιτς και τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συνεργάστηκαν ώστε να γίνει εθνοκάθαρση των σερβοβοσνιακών περιοχών από μουσουλμανικούς και κροατικούς πληθυσμούς.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται επίσης ως υπεύθυνος για την πολιορκία του Σεράγεβο, που διήρκεσε 44 μήνες και κόστισε τη ζωή 10.000 ατόμων. Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006, ενόσω η δίκη του βρισκόταν σε εξέλιξη, και η δίκη του Μλάντιτς ξεκίνησε το 2012.

Μετά χρόνια στην παρανομία, ο Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 σε λεωφορείο του Βελιγραδίου. Είχε διαφύγει τη σύλληψη αφήνοντας μακριά μαλλιά και γένια και παριστάνοντας τον θεραπευτή εναλλακτικής ιατρικής.

Χθες ο Κάρατζιτς κατηγόρησε τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ότι βάσισαν το κατηγορητήριο σε «ισχυρισμούς, τυχαίες κουβέντες και μαρτυρίες από τους δικούς τους υπαλλήλους». «Αν είμαι τρελός, μήπως είναι τρελοί και ενάμισι εκατομμύριο Σέρβοι που άφησαν τους μοναχογιούς τους τρία χρόνια στα παγωμένα χαρακώματα για να προστατεύσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους;» είπε.

Η απόφαση στη δίκη του Κάρατζιτς δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή