Ντράγκι: Επιμονή σε επενδύσεις και 2% πληθωρισμό

Ντράγκι: Επιμονή σε επενδύσεις και 2% πληθωρισμό

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει στη σημασία που έχουν οι επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, καλώντας τις κυβερνήσεις ν' αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Παράλληλα επαναλαμβάνει, απευθυνόμενος έμμεσα στη γερμανική κεντρική τράπεζα, ότι η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%

Μιλώντας χθες στη Νάπολη, όπου σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι περιέγραψε το έργο των κεντρικών τραπεζιτών ως τη μάχη του Ηρακλή με τη Λερναία Υδρα. “Μερικές φορές φαίνεται ότι μόλις αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση, όπως την κρίση δημοσίου χρέους, εμφανίζονται δύο νέες, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός και η ασθενική ανάκαμψη”, είπε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης. “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυκλική πρόκληση, δηλαδή την πολύ χαμηλή ζήτηση, και με μία διαρθρωτική πρόκληση, δηλαδή την πολύ χαμηλή δυνητικά ανάπτυξη”, συνέχισε ο κ. Ντράγκι τονίζοντας ότι “μόνο αν τις αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα μπορούμε να έχουμε ως αποτέλεσμα τη βιώσιμη ανάκαμψη… Αυτό σημαίνει ότι κάθε οργανισμός θα κάνει τη δουλειά του και θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του”. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι “όλοι θα συμφωνήσουν πως από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να επαναφέρει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη”. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να ενισχύσουν τις επενδύσεις εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, μειώνοντας τη φορολογία και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. “Σε αυτό το στάδιο του (οικονομικού) κύκλου το κλειδί για τη βιώσιμη ανάκαμψη είναι οι υψηλότερες επενδύσεις. Η νομισματική πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο μειώνοντας το κόστος του κεφαλαίου. Ομως οι επενδύσεις εξαρτώνται επίσης από τη βεβαιότητα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά. Και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού δεν θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να δανειστούν για να επενδύσουν αν οι αποδόσεις τους περικόπτονται από την αύξηση των φόρων ή από το κρυφό κόστος των αχρείαστων κανονισμών. Συνεπώς, πρέπει να συμβάλει και η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Το πρόβλημα με τις επενδύσεις είναι ότι ο πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης που επιδεικνύει η Ευρωζώνη, η απειλή επιστροφής στην ύφεση μετά το στάσιμο β΄ τρίμηνο του 2014 και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την μειωμένη εσωτερική ζήτηση αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να κάνουν νέες επενδύσεις. Περιμένουν πρώτα να δουν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης προτού νιώσουν ασφαλείς για να κάνουν νέες επενδύσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος και η ανάκαμψη να δείχνει πιο αβέβαιη από ποτέ. Οσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, τα κράτη μέλη που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να πετύχουν αύξηση του ΑΕΠ τους δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να τις αυξήσουν. Οι εταίροι που έχουν τα χρήματα, δηλαδή οι πλεονασματικές οικονομίες του Βορρά και κυρίως η Γερμανία, δεν ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις διότι έχουν αφοσιωθεί στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Λύση θα μπορούσε να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της εκπόνησης ευρέως προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της έκδοσης ομολόγων έργων, αν υπήρχε η πολιτική βούληση.

Στις 3.30 ώρα Ελλάδας αρχίζει η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο κ. Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ 45 λεπτά νωρίτερα θα έχει ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού, όπου δεν αναμένεται κάποια νέα κίνηση. Οι επενδυτές περιμένουν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων που προανήγγειλε ο κ. Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι πρώτες αγορές μάλλον θα είναι περιορισμένες, ενώ μικρές είναι και οι πιθανότητες ο κ. Ντράγκι ν' αποκαλύψει το συνολικό ύψος του νέου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμμένα ομόλογα). Ενδεικτική των προθέσεων του κ. Ντράγκι να επεκτείνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι η είδηση που μετέδωσαν την Τρίτη οι “Financial Times”, σύμφωνα με τους οποίους το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ σκοπεύει να προτείνει την χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων ώστε η ΕΚΤ να μπορεί ν' αγοράσει δέσμες δανείων με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που κατέχουν οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, κάτι που εφόσον εγκριθεί αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα στις δύο οικονομίες τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή