Ποιο χρέος λένε να «κουρέψουν»;

Ποιο χρέος λένε να «κουρέψουν»;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι ειδήσεις δεν έχουν την ίδια αξία. Σπουδαίες, κατά τη γνώμη μου, είναι μόνον όσες μας ενημερώνουν για γεγονότα, εξελίξεις, αποφάσεις και δηλώσεις, που έχουν επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Οι υπόλοιπες «ειδήσεις» είναι τα παρελκόμενα της καθημερινότητας. Συνήθως ευχάριστα, πάντοτε «παιχνιδιάρικα», σπανίως ουσιαστικά. Ευτυχώς μας δίνουν την ευκαιρία να αφήσουμε το μυαλό να ξεφύγει, να θυμώσουμε με κάποιον που συνήθως δεν φταίει σε τίποτε, να επιθυμήσουμε εκείνο που δύσκολα θα γευθούμε.

Τα λέγω αυτά για να σας επισημάνω μια χθεσινή είδηση, που έχει επιπτώσεις στα δικά μας πολιτικά πράγματα, μάλλον συντομότερα παρά αργότερα.

Η είδηση αφορά στα όσα είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM, πρώην EFSF), που «έχει το αυτί» της καγκελαρίου. Είπε, λοιπόν, πως η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος «για τουλάχιστον μία δεκαετία». Προσέθεσε ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα έχουν γίνει «με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια» και, τούτων δοθέντων, η χώρα «δεν έχει ανάγκη για κούρεμα» («Κ», 30/9/2014, σελ. 18).

Γνωρίζουν, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην κυβέρνηση δεν είχαν καμία αμφιβολία, την απάντηση στα φανταιζί πολιτικο-κομματικά επιχειρήματά τους. Κι επειδή εγώ μαζί μ’ εσάς είπα να πιστέψω ότι οι άνθρωποι σοβαρεύτηκαν, ήρθε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου της παρατάξεως, και τα διευκρίνισε. «Δεν υπάρχουν δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπάρχει ανάγκη να «κουρευτεί» ένα μεγάλο μέρος του», είπε (ΣΚΑΪ, 1/10/2014).

Για να μπορέσετε να κρίνετε καλύτερα, κοίταξα τα σχετικά στοιχεία Δημοσίου Χρέους και σας τα μεταφέρω. Το 68% του χρέους (220 από τα 322 δισ.) αφορά τον κρατικό δανεισμό του πρώτου Μνημονίου και τα δάνεια του ESM. Πρόκειται γι’ αυτό που και στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν, την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους και είναι ό,τι το πιο κοντινό σε αυτό που η ευρωπαϊκή Αριστερά επιθυμεί, τα ευρωομόλογα. Να προσθέσουμε σε αυτά άλλα 7 δισ. (2,1%), που αθροίζουν τα ειδικά δάνεια στο 70%. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι μια ελληνική κυβέρνηση θα αρνηθεί αυτό το τμήμα του δανεισμού, χωρίς να αντιληφθεί τους κινδύνους γελοιοποίησης.

Αλλα 15 δισ. (ή το 5%) είναι έντοκα γραμμάτια, τα οποία προφανώς δεν θέλουν να «κουρέψουν» οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος (1,33%) και άλλα παρόμοια, που αυξάνουν το σύνολο των δανείων που δεν επιδέχονται «κούρεμα» κοντά στο 80% του συνόλου.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που απομένει είναι νέα ομόλογα, στα χέρια των ήδη χαμένων, μετά το «κούρεμα» του 2012, ομολογιούχων και όσα εκδόθηκαν φέτος, με τη δειλή επιστροφή στις αγορές.

Πού το είδαν, λοιπόν, το «μεγάλο μέρος» του χρέους που θα «κουρέψει» ο σύντροφος Χουντής; Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή