Π. Μοσκοβισί: Περάσαμε νύχτες στο Eurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας

Π. Μοσκοβισί: Περάσαμε νύχτες στο Eurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο σημαντικές θέσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία διεκδίκησε την Πέμπτη ο προτεινόμενος Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ενώπιoν των ευρωβουλευτών που του έθεταν ερωτήσεις για το κατά πόσο από την νέα του θέση θα είναι αξιόπιστος κριτής των προϋπολογισμών της ευρωζώνης την στιγμή που η κυβέρνηση Ολάντ καταστρατηγεί  τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Ο Γάλλος υποψήφιος επίτροπος υποστήριξε επανειλημμένα στην τρίωρη «ανάκριση» που υπέστη, ότι  θα είναι εξίσου αυστηρός με τον προϋπολογισμό  και την τήρηση των κανόνων στο Παρίσι όπως και με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. «Είμαι Γάλλος και θα παραμείνω», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως ότι είναι «ζωτικής σημασίας η ίση μεταχείριση».

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερες αναφορές για την Ελλάδα κατά την διάρκεια της τρίωρης διαδικασίας ανακοινώνοντας, ότι η χώρα μας και η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων κρατών που θα επισκεφθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του, εφ’ όσον αυτή επιβεβαιωθεί από την Ευρωβουλή, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Επιτροπής στις χώρες σε πρόγραμμα και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικά για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, ο ίδιος με την ιδιότητα του υπουργού οικονομικών της Γαλλίας, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η χώρα αυτή, που προσέφερε τόσα πολλά στη δημοκρατία, να παραμείνει στο ευρώ. «Περάσαμε νύχτες στο Εurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας και τα καταφέραμε, ενώ γνωρίζω ότι οι Ελληνες είναι θυμωμένοι εξαιτίας της λιτότητας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για τη χώρα και την οικονομία. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα μνημόνια δημιούργησαν πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό των χωρών που εφαρμόστηκαν. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη δέσμευση του κ. Γιούνκερ ότι στο μέλλον θα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική διάσταση σε κάθε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Στην ερώτηση για τον ρόλο της Τρόικας, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι ο τρόπος λειτουργία της από εδώ και εμπρός πρέπει να αλλάξει, αποκτώντας μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση από την Ευρωβουλή και δίνοντας περισσότερο βάρος στις κοινωνικές συνέπειες.

Ο κ. Μοσκοβισί, πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακής τροχιάς, και πως οι πρώτες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι η Επιτροπή  θα συνεχίσει να έχει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά δεν υπάρχει, όπως είπε, περίπτωση κηδεμονίας των χωρών αυτών.

Αναφερόμενος στο γαλλικό και ιταλικό αίτημα για περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο  Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι η  ευελιξία δεν αφορά αλλαγή των κανόνων αλλά ότι «έχουμε ένα σύστημα έξυπνο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ενεργοποίηση στις διάφορες ρήτρες που υπάρχουν».

Για τον κ. Μοσκοβισι η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την μείωση των ελλειμμάτων ενώ ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει  χωρίς μείωση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή