Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ λόγω λάθους του συστήματος ΔΙΑΣ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ λόγω λάθους του συστήματος ΔΙΑΣ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινή είναι η η ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους, κυρίως για εκείνους που είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες φορολογούμενοι που πλήρωσαν τις τελευταίες μέρες (έως τις 30 Σεπτεμβρίου) τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων διαπίστωσαν μετά την πληρωμή του φόρου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών τους θεωρεί ληξιπρόθεσμους, με αποτέλεσμα να τους έχουν καταλογιστεί προσαυξήσεις.

Στελέχη, ωστόσο, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εμφανίζονται καθησυχαστικά όσον αφορά τη χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σημειώνουν ότι το λάθος οφείλεται στο σύστημα ΔΙΑΣ, και ως εκ τούτου δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε σφάλμα του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα. Η ΓΓΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.

Επιστροφή φόρου

Στο μεταξύ, θα περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ τώρα ξεκινούν οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα τη λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που απομένει μετά τον συμψηφισμό με τον φόρο ακινήτων. Ακόμα περισσότερο θα περιμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές. Σε αναμονή βρίσκονται και οι φορολογούμενοι άνεργοι κ.λπ. οι οποίοι δεν έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και κανένα ακίνητο στο όνομά τους. Για έναν περίεργο λόγο οι εφορίες δεν τους επιστρέφουν τα ποσά που τους οφείλουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή