Μπροστά στη μαρμάρινη θύρα του τύμβου της Αμφίπολης

Μπροστά στη μαρμάρινη θύρα του τύμβου της Αμφίπολης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανασκαφές συνεχίζονται στον τύμβο της Αμφίπολης με τις εργασίες να επικεντρώνονται στον χώρο πίσω από τις δύο Καρυάτιδες, οι οποίες πρόσφατα αποκαλύφθηκαν πλήρως. Συγκεκριμένα, η αφαίρεση των χωμάτων που έγινε την Τετάρτη αποκάλυψε τμήματα μαρμάρινης θύρας η οποία χαρακτηρίζεται μορφικά «τυπική των μακεδονικών τάφων». Η θύρα είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Θάσου όπως και το υπόλοιπο ταφικό συγκρότημα με εφηλίδες, μιμούμενες την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. Στο θύρωμα εντοπίστηκε επίσης και ο στροφέας, το σημείο δηλαδή κρέμασης της πόρτας από την παραστάδα.

Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε επιπλέον η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων τα οποία φέρουν ορθομαρμάρωση όμοια με εκείνη και του υπόλοιπου μνημείου. Τέλος, εμπρός από τη θύρα και πίσω από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν χάλκινα και σιδερένια καρφιά τα οποία τονίζεται πως δεν είναι δεδομένο ότι «παραπέμπουν σε φορείο». Η κ. Παναγιωταρέα διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ανασκαφή δεν γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους.

Από την πλευρά τους οι κ. Περιστέρη και Μενδώνη σε ερωτήσεις που τους έγιναν, φάνηκαν σίγουρες για τη χρονολόγηση του μνημείου στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. ενώ επέκριναν όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για πολιτική εκμετάλλευση της ανασκαφής. Οσο για το πολυσυζητημένο θέμα της σύλησης, επισημαίνεται ότι οι ενδείξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ισχυρές, ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να έφτασαν οι τυμβωρύχοι. Προστέθηκε επίσης ότι ουδέποτε έγινε αποχωμάτωση με μηχανήματα πάνω από τον τάφο, ενώ οι όποιες καταστροφές προκλήθηκαν από οβίδες κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1913. Οπως είναι φυσικό και οι δύο αρχαιολόγοι παρέπεμψαν για τελικά συμπεράσματα στο τέλος της ανασκαφικής εργασίας, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά, «θα χρειαστεί χρόνο γιατί υπάρχουν πολλά στάδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή