Ενεκρίθη ομόφωνα για επίτροπος ο Δ. Αβραμόπουλος

Ενεκρίθη ομόφωνα για επίτροπος ο Δ. Αβραμόπουλος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες-ανταπόκριση. Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει ένα έντονο δεκαήμερο στην πολιτική σκηνή των Βρυξελλών, με τις ακροάσεις των μελλοντικών επιτρόπων στην Ευρωβουλή να δημιουργούν εντάσεις, καθώς αυτές θα διασφαλίσουν το τελικό «πράσινο φως» -ή όχι- για τη σύσταση της νέας Επιτροπής. Ο Ελληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, πήρε χθες την ομόφωνη έγκριση από τους 100 ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων -υπεύθυνη για την ακρόασή του- ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση αυτή. «Είναι ένας έμπειρος υποψήφιος με πολιτικές ικανότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή της επιτροπής των ευρωβουλευτών. Το ίδιο ισχύει και για τον Κύπριο επίτροπο υπεύθυνο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη. Ομως όλες οι ακροάσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν πάει τόσο ομαλά όσο οι παραπάνω και έχουν φτάσει σε σημείο να διχάσουν την Ευρωβουλή.

Χθες το πρωί, ο Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, διεκδίκησε τη θέση του «υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε.» ενώπιον των ευρωβουλευτών που του έθεταν επανειλημμένες ερωτήσεις για το κατά πόσο από τη νέα του θέση θα είναι αξιόπιστος κριτής των προϋπολογισμών της Ευρωζώνης τη στιγμή που η κυβέρνηση Ολάντ καταστρατηγεί τους ευρωπαϊκούς στόχους. Ο υποψήφιος Γάλλος επίτροπος υποστήριξε επανειλημμένα στην τρίωρη ανάκριση που υπέστη ότι θα είναι εξίσου αυστηρός με τον προϋπολογισμό και την τήρηση των κανόνων στο Παρίσι όπως και με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. «Είμαι Γάλλος και θα παραμείνω», είπε, τονίζοντας όμως ότι είναι «ζωτικής σημασίας η ίση μεταχείριση». Ιδιαίτερες αναφορές για τη χώρα μας έκανε ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα επισκεφθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Επιτροπής στις χώρες σε πρόγραμμα και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικά για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι την περίοδο της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο ίδιος, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ώστε η χώρα που προσέφερε τόσα πολλά στη δημοκρατία να παραμείνει στο ευρώ. «Περάσαμε νύχτες στο Εurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας και τα καταφέραμε, ενώ γνωρίζω ότι οι Ελληνες είναι θυμωμένοι εξαιτίας της λιτότητας», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για τη χώρα και την οικονομία. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα μνημόνια δημιούργησαν πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό των χωρών που εφαρμόστηκαν. Στην ερώτηση για τον ρόλο της τρόικας, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία, και υπογράμμισε ότι ο τρόπος λειτουργίας της από εδώ και εμπρός πρέπει να αλλάξει αποκτώντας μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση από την Ευρωβουλή, δίνοντας περισσότερο βάρος στις κοινωνικές συνέπειες.

Παρασκηνιακές συζητήσεις

Οι δύο επίτροποι που μέχρι στιγμής έχουν παλέψει περισσότερο για την επιβίωσή τους στις ακροάσεις, προκαλώντας παρασκηνιακές συζητήσεις για πιθανό ανασχηματισμό, είναι ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, μελλοντικός επίτροπος για τα Χρηματοοικονομικά και τις Αγορές, και ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η αμφιβολία στο πρόσωπό του Βρετανού ενώ αρχικά βασιζόταν στο κατά πόσον θα επιδείξει αμεροληψία στον έλεγχο των οικονομικών κέντρων της Ευρώπης, καθώς το Σίτι του Λονδίνου είναι σαφώς το πιο σημαντικό στις 28 χώρες της Ενωσης, τελικώς οι γνώσεις του για τα θέματα του χαρτοφυλακίου κατά τη διάρκεια της ακρόασης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να πάρει το «πράσινο φως» και θα περάσει από δεύτερη ακρόαση την επόμενη εβδομάδα.

Ο δεύτερος επίτροπος που δίχασε τους ευρωβουλευτές είναι ο Ισπανός Μ. Κανιέτε που, παρά τις σαφείς απαντήσεις του σε βασικά ζητήματα ενέργειας, πολλοί ευρωβουλευτές δεν πείστηκαν ότι ήταν ειλικρινής σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων που επιφέρουν την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι μέχρι πριν από την ακρόασή του συμμετείχε σε δύο εταιρείες πετρελαίου ήταν ένα θέμα που επανερχόταν κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Ο Ούγγρος υποψήφιος επίτροπος για τον τομέα της Παιδείας και Πολιτισμού, Τιμόρ Νάβρατσις, είναι άλλος ένας που δεν κατάφερε να πείσει την αρμόδια επιτροπή ότι έχει κόψει τους δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Ο Ορμπάν είναι «κόκκινο πανί» στην Ευρωβουλή, καθώς η κυβέρνησή του έχει δεχθεί οξεία κριτική για τον μη σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, και καλεί τον Ούγγρο υποψήφιο να απαντήσει σε δεύτερο γύρο γραπτών ερωτήσεων την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, η Τσέχα Βέρα Γιούροβα, υποψήφια επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, δέχθηκε κριτική ότι δεν ήταν συγκεκριμένη και εμφανίστηκε χωρίς σχέδιο δράσης σε πολλούς τομείς. Από την κ. Γιούροβα αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή