Ρέντσι στη Μέρκελ: «Δεν είμαστε μαθητούδια»

Ρέντσι στη Μέρκελ: «Δεν είμαστε μαθητούδια»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη θυελλώδη αντίδραση που είχε το Βερολίνο στην απόφαση της Γαλλίας να αναβάλει για το 2017 τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, απαντώντας στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι χώρες «δεν είναι μαθητούδια» και δηλώνοντας απερίφραστα τη συστράτευσή του με τη γαλλική κυβέρνηση.

«Σέβομαι την απόφαση μιας ελεύθερης και φιλικής χώρας όπως η Γαλλία», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2015 είχε δηλώσει μία ημέρα νωρίτερα πως «η γαλλική κυβέρνηση επιδεικνύει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα που απαιτείται, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στον σωστό δρόμο, αλλά απορρίπτει τη λιτότητα». Επιβεβαιώνοντας, άλλωστε, τη συστράτευσή του με τη Γαλλία, ο κ. Ρέντσι προσέθεσε κατηγορηματικά «είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς».

Η έντονη αντίδραση του Ματέο Ρέντσι οφείλεται προφανώς στον διδακτικό τόνο με τον οποίο είχε επιπλήξει τη γαλλική κυβέρνηση η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. και υπενθυμίζοντας στο Παρίσι ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εκπληρώνουν όλοι τις δεσμεύσεις τους και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο».

Σε μια πιο έμμεση αναφορά του, άλλωστε, στην ανάγκη για μια άλλη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης και για στροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης, ο κ. Ρέντσι τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη «πιο ευέλικτη και πιο έξυπνη». Αμβλυνε, πάντως, την εντύπωση ότι είναι έτοιμα να ξιφουλκήσουν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Ευρωζώνη αφού δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Ιταλία συμμορφώνεται ουσιαστικά με την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς έχει σεβαστεί το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «φυσικά για την Ιταλία, η κατάσταση είναι διαφορετική». Πράγματι η Ιταλία διατηρεί, έστω και μετά δυσκολίας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το όριο του 3%. Η οικονομία της κλυδωνίζεται όμως, καθώς έχει εκ νέου διολισθήσει σε ύφεση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, λίγες ώρες προτού η κυβέρνηση Ολάντ ανακοινώσει τις επίμαχες αποφάσεις και προκαλέσει την πολεμική που ακολούθησε.

Κι ενώ ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Βερολίνο και στις χώρες που ζητούν χαλάρωση της λιτότητας και τόνωση της ανάπτυξης, την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί πως το 2015 η ανάπτυξη θα είναι μετριότατη και ζητάει να ληφθούν μέτρα για την τόνωσή της. Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να επιτύχουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προωθώντας αφενός τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αφ’ ετέρου τις επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε χθες «ρεαλιστικό» τον στόχο του 1% που έθεσε η κυβέρνησή του για ανάπτυξη το 2015. Τόνισε, πάντως, πως το αν θα επιτευχθεί ο στόχος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως το κατά πόσον θα παραμείνει αναπτυξιακή η νομισματική πολιτική, αν θα επέλθει σταθερότητα στην Ουκρανία και αν θα σημειώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης η αμερικανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή