ΣΕΒ: Θετική εξέλιξη η επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ

ΣΕΒ: Θετική εξέλιξη η επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επισημαίνει ωστόσο ως πρόβλημα τους χαμηλούς ρυθμούς επέκτασης των εξαγωγών, διατυπώνοντας ανησυχίες για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αναστροφή της πτωτικής τάσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα έρθει μέσα από την προώθηση, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τις εξαγωγές με συμμετοχή στο ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 40% μέχρι το 2020 και με έμφαση στις ακόλουθες βασικές προτεραιότητες:

• Εξορθολογισμός των άμεσων επιβαρύνσεων στο κόστος παραγωγής των παραδοσιακών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες σηκώνουν το βάρος του 70% των ελληνικών εξαγωγών.

• Περαιτέρω αποκατάσταση της ρευστότητας μέσα από  (α) τη δρομολόγηση της βελτιούμενης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών προς τη χρηματοδότηση της εξωστρεφούς οικονομίας και των υγιών επιχειρήσεων  (β) παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη εξωστρεφών δραστηριοτήτων  (γ) αξιοποίηση δανειακών προϊόντων και προϊόντων κεφαλαιοδότησης αντί των παραδοσιακών κρατικών ενισχύσεων.

• Ριζική αναμόρφωση των τελωνειακών υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της  (α) παροχής εξειδικευμένων και κατά προτεραιότητα υπηρεσιών στις επιχειρήσεις με σημαντικές εξαγωγικές ροές  (β) ταυτόχρονης (one-stop) τελωνειακής και φορολογικής διεκπεραίωσης με συμψηφισμό χρεωστικών/πιστωτικών φόρων και τελών κατ’ αναλογία με πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε.

• Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις λοιπές διαδικασίες διασυνοριακού εμπορίου, όπως είναι η άρση εμποδίων στις τελωνειακές διαδικασίες, η κατάργηση πάσης φύσεως μη ανταποδοτικών τελών/δασμών στις εξαγωγές, κίνητρα πιστοποίησης των εξαγωγέων ως εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς, κ.τ.λ.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ επισημαίνει τέλος, ότι σημειώνονται η ταχεία έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του «Enterprise Greece» και η ουσιαστική αξιοποίηση των συλλογικών φορέων της ιδιωτικής οικονομίας, στην υλοποίηση δράσεων προώθησης της εξωστρέφειας, συνιστούν κρίσιμους συντελεστές επανεκκίνησης της εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή