Νομικά πρόσωπα πλέον οι θρησκευτικές κοινότητες

Νομικά πρόσωπα πλέον οι θρησκευτικές κοινότητες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομική προσωπικότητα αποκτούν στην Ελλάδα η Καθολική Εκκλησία, οι Ορθόδοξοι Αρμένιοι, οι Κόπτες, οι Αιθίοπες Ορθόδοξοι, οι Ασσύριοι, οι Αγγλικανοί και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, όπως προβλέπει ο νόμος για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή.

Ειδικότερα, σήμερα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι η Ελληνική Εκκλησία και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες, για ιστορικούς λόγους. Οι Μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες. Ολοι οι υπόλοιποι θα οργανωθούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ο νέος νόμος έχει στόχο να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα για τη νομική οργάνωση όσων θρησκευτικών κοινοτήτων το επιθυμούν, εκτός από τις τρεις που έχουν ήδη συγκεκριμένο νομικό καθεστώς (Εκκλησία, Ισραηλιτικές Κοινότητες και Μουφτείες). Με τον νόμο, δημιουργείται το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αποκλειστικά για θρησκευτικές κοινότητες, χορηγείται πλήρης αυτοδιοίκηση στο εσωτερικό του θρησκευτικού νομικού προσώπου υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και το Σύνταγμα, αποδίδεται η νομική προσωπικότητα μέσω δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου ενδιαφέρθηκαν ξένες χώρες, καθώς ο νόμος ρυθμίζει έπειτα από 68 χρόνια εκκρεμείς υποθέσεις, που αφορούν τη σχέση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων ο νόμος έχει συναντήσει ενθουσιώδη διεθνή υποδοχή -από τον Πάπα ώς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά και από κράτη όπως η Βρετανία- και θα ισχυροποιήσει πάρα πολύ την διεθνή θέση της Ελλάδας σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πιστοί μιας θρησκείας αναγνωρίζονται και έχουν τα δικαιώματα που έχουμε κι εμείς για τις καθημερινές μας συναλλαγές. Η αναγνώριση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Ανθρωποι κάθισαν ισόβια φυλακή γι’ αυτά τα θέματα. Τους δύσκολους καιρούς της χούντας, λίγο πριν και μετά, βασανίστηκαν άνθρωποι γι’ αυτά. Προβλέπεται αναγνώριση θρησκευτικού λειτουργού. Δίνουμε τη δυνατότητα να κατοχυρώνεται η θρησκευτική πυραμίδα ιεραρχίας» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Παράλληλα, χθες, συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Γάτσιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Αρχιεπισκοπής, το οποίο παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε παιδιά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Το ΟΠΑ, από την πλευρά του, προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε νέους άνεργους και άπορους μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή