«Επίθεση» με… σπρέι στην UEFA

«Επίθεση» με… σπρέι στην UEFA

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπρέι της… Εριδος έχει γίνει πλέον ο αφρός που έχουν στη διάθεσή τους οι διαιτητές για να σημειώνουν στο χορτάρι τη σωστή θέση της μπάλας και του τείχους σε εκτελέσεις φάουλ, καθώς Γερμανοί επιστήμονες το έκριναν ακατάλληλο για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η UEFA επιμένει στη χρησιμοποίησή του, απορρίπτοντας το πόρισμα των τεχνοκρατών.

Οταν το καλοκαίρι εφαρμόστηκε η χρήση του από διαιτητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ο πολύς κόσμος είδε με καλό μάτι την καινοτομία που έχουν εφαρμόσει εδώ και πολλά χρόνια οι Βραζιλιάνοι στις διοργανώσεις τους. Ωστόσο οι Γερμανοί είχαν αντίθετη άποψη – αν και στο Μουντιάλ η Γερμανία θριάμβευσε.

Λίγες ημέρες πριν από τη χρήση του και στην Μπουντεσλίγκα από τα μέσα Οκτωβρίου, η κρατική Υπηρεσία Τεχνικού Ελέγχου (TüV) της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι το σπρέι ενέχει κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνων, ο αφρός βρέθηκε να περιέχει παράγωγα παραβενζοϊκού οξέος (πάραμπεν) που θεωρούνται επικίνδυνα για τις ανθρώπινες ορμόνες.

«Στην παρούσα μορφή του το προϊόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία και την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής υπηρεσίας, Ραλφ Ντίκμαν, ενώ στην ανακοίνωση του πορίσματος της έρευνας προστίθεται ότι το σπρέι είναι εύφλεκτο χωρίς αυτό να αναφέρεται ρητώς στη συσκευασία, και στην ετικέτα του δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα γερμανικά.

Το «9.15 Φερ Πλέι», όπως είναι η εμπορική ονομασία του αφρού, έτυχε εξαντλητικού ελέγχου στα γερμανικά εργαστήρια και απορρίφθηκε μετά εννέα ημέρες. Πρόκειται μάλιστα για έρευνα που έγινε κατά παραγγελία της ευρείας κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ». Στα μέσα ενημέρωσης υπάρχει ήδη η εκτίμηση πως οι διαιτητές που το έχουν χρησιμοποιήσει θα μπορούν να ζητήσουν ακόμη και αποζημίωση από την παραγωγό εταιρεία για προϊόν επιβλαβές για την υγεία.

Ετσι οι ποδοσφαιρικές αρχές στη Γερμανία έχουν αρχίσει πλέον να αναζητούν λύση, ίσως και με τη χρήση άλλου σπρέι. Ο Λουτζ Μίχαελ Φρέλιχ, επικεφαλής διαιτησίας στη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB), δήλωσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε κάποια λύση χωρίς ελαττώματα».

Ωστόσο η εταιρεία που ανέπτυξε το σπρέι στη Νότια Αμερική απειλεί τώρα τη γερμανική ομοσπονδία με αγωγή: «Εάν η DFB χρησιμοποιήσει σπρέι από άλλον πάροχο, εμείς θα την καταγγείλουμε», δήλωσε ο Αργεντινός επιχειρηματίας Πάμπλο Σίλβα στην «Μπιλντ». «Το σπρέι δεν απειλεί την υγεία κανενός. Εχουν διεξαχθεί πάνω από 300.000 αγώνες με το σπρέι αυτό. Εμείς υπακούουμε σε όλους τους νόμους. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για τη μη χρήση του σπρέι στη Γερμανία», είπε ο κ. Σίλβα.

Την περασμένη Τρίτη, ο Δήμος του Γκελζενκίρχεν έσπευσε σε συστάσεις προς τον διαιτητή του αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, Σάλκε – Μάριμπορ, να αποφύγει τη χρήση του σπρέι όπως επιτάσσει η UEFA, όμως απτόητος ο Ισπανός Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο το χρησιμοποίησε κανονικά το ίδιο βράδυ.

Να σημειωθεί εδώ ότι στη Γερμανία απορρίφθηκε νωρίτερα φέτος και η εφαρμογή της τεχνολογίας γραμμής τέρματος, που επίσης δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και χρησιμοποιείται πλέον και στα γήπεδα της Αγγλίας και της Ολλανδίας. Η πλειονότητα των 36 συλλόγων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία καταψήφισε τη χρήση του μηχανήματος, που ειδοποιεί τον διαιτητή πότε περνάει η μπάλα τη γραμμή, μολονότι την εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε και στο Μουντιάλ έχει αναπτύξει γερμανική εταιρεία, η ΓκολΚοντρόλ.

«Το προϊόν είναι ασφαλές»

Με επείγουσα ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, η UEFA προσπάθησε να ρίξει… αφρό για να σβήσει τη φωτιά που της άναψαν οι Γερμανοί τεχνοκράτες, τονίζοντας ότι είναι απολύτως ασφαλές το σπρέι των διαιτητών, που επί πολλά χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα στη Νότια Αμερική.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δήλωσε ότι έλαβε υπ’ όψιν της τα ευρήματα της γερμανικής έρευνας «και είναι πλέον εν γνώσει της πως η ετικέτα στη συσκευασία δεν περιλαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον σωστό τρόπο». Ωστόσο διαβεβαίωσε τις ομοσπονδίες-μέλη της και τους συλλόγους ότι το αφρώδες αυτό υλικό δεν παραβαίνει κάποιον από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται. Επιπλέον η UEFA είπε ότι θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από την παραγωγό εταιρεία.

«Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείται στα εδάφη της Ε.Ε. χωρίς κανέναν περιορισμό καθώς δεν περιέχει ουσίες που να απαγορεύουν τη χρήση του», ανέφερε με έμφαση η UEFA, συνιστώντας σε διοργανωτές και διαιτητές να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες της.

Παράλληλα, η συνομοσπονδία δήλωσε ότι «κάνει άμεσα βήματα για την αποσαφήνιση των πληροφοριών που παρέχονται στους διαιτητές σχετικά με τη χρήση του σπρέι και θα ζητήσει από τον πάροχο του προϊόντος να επιληφθεί των ζητημάτων αναφορικά με τη συσκευασία το ταχύτερο δυνατόν. Διαφορετικά», απείλησε με την ανακοίνωσή της η UEFA, «θα επιλεγεί εναλλακτικός πάροχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή