Στη Βουλή ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

Στη Βουλή ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στο ραντεβού της Κυριακής με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης καλείται μέσα στην εβδομάδα να ολοκληρώσει επιτυχώς τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα και παράλληλα να δώσει στη Βουλή το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Η εβδομάδα ξεκινάει με την παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 και την κατάθεσή του σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που θα έχει ισοσκελισμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Για την ακρίβεια αναμένεται να είναι ελαφρώς αρνητικό (περί το 0,2% του ΑΕΠ), αλλά επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μπορεί με τα έσοδά της να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το εσωτερικό και το εξωτερικό (τόκους).

Την Τετάρτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σήμερα έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Ν. Δένδια, και τον υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Βρούτση, ενώ έως την Τετάρτη θα υπάρξουν ένα με δύο τουλάχιστον ραντεβού και με τον κ. Χαρδούβελη.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης έως και την διαδικασία της ψηφοφορίας που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής. Εφόσον κυλήσει το χρονοδιάγραμμα όπως περιγράφηκε, μετά την ψηφοφορία θα πάρει το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον.

Στόχος είναι να μην ακυρωθεί το προγραμματισμένο ραντεβού του με την κυρία Λαγκάρντ την Κυριακή, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Δεδομένου ότι το κρισιμότερο θέμα όλων στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της χώρας είναι το μοντέλο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου φέτος, ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί πολύ σημαντική την συζήτηση που θα έχει με την επικεφαλής του Ταμείου. Αλλωστε, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας έχει ξεκινήσει με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας και η διαρκής προώθηση των ελληνικών θέσεων στην πολιτική ηγεσία του ΔΝΤ είναι επιβεβλημένη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή